Трамп заявив, що може розглянути питання помилування Сноудена

Сноуден не був на батьківщині із 2013 року
Фото: ЕРА

Раніше американський президент Дональд Трамп називав колишнього співробітника Агентства національної безпеки Едварда Сноудена "зрадником" і "шпигуном, якого потрібно страчувати", тепер допустив, що може помилувати скандального співробітника розвідки.

Президент США Дональд Трамп заявив, що може розглянути питання про помилування колишнього співробітника Агентства національної безпеки Едварда Сноудена, який розголосив дані про методи роботи американських спецслужб. Про це він заявив 15 серпня, пише видання The New York Times.

Є багато людей, які вважають, що зі Сноуденом обійшлися несправедливо, зазначив Трамп.

Видання наголошує, що така заява американського президента свідчить про зміну його політики стосовно колишнього шпигуна. Раніше Трамп називав Сноудена "зрадником" і "шпигуном, якого потрібно страчувати".

У червні 2013 року Сноуден передав газетам The Washington Post і The Guardian секретні матеріали про програми стеження спецслужб США і Великобританії в інтернеті. Потім він вилетів у Гонконг, а звідти – в Москву.

На початку жовтня 2015 року Сноуден заявив, що згоден укласти угоду з американським урядом для повернення в США і готовий сісти у в'язницю за умови, що йому гарантують справедливий судовий розгляд із правом озвучувати секретну інформацію.

13 вересня Сноуден звернувся до президента США Барака Обами із проханням про помилування. Він стверджує, що публікація секретних документів про стеження американських і британських спецслужб принесла користь громадянам США, а також була правильною з погляду моралі.

Обама заявив, що може помилувати шпигуна тільки після того, як він постане перед судом у США.