Трюдо і Макрон засудили звірства росіян в Ізюмі

Макрон: Без справедливості немає миру
Фото: EPA
Президент Франції Еммануель Макрон після опублікування фото масових поховань в Ізюмі Харківської області засудив дії російських військових. Повідомлення він опублікував у Twitter.

"Я найрішучіше засуджую звірства, скоєні в Ізюмі під час російської окупації. Винні відповідатимуть за свої дії. Без справедливості немає миру", написав Макрон.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо також заявив у Twitter, що Канада "працюватиме з партнерами, щоб притягнути до відповідальності винних" у вбивствах в Ізюмі.

"Повідомлення про масові поховання в українському Ізюмі жахають і розбивають серце. Канада засуджує ці огидні злодіяння", – написав Трюдо.

Він пообіцяв, що Канада й далі допомагатиме народу України

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після деокупації Ізюма на початку вересня там виявили масове поховання людей. За даними поліції, там приблизно 455 могил. Точна кількість тіл у могилах поки невідома, оскільки ексгумація ще триває, говорив президент України Володимир Зеленський.

Із-поміж тіл цивільних, які ексгумували 16 вересня, є кілька тіл із зав'язаними за спиною руками, а одну людину поховано з мотузкою на шиї, розповів голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Виявлено також поховання військовослужбовців: 17 осіб, у частини з них є сліди тортур, сказав Зеленський.

Президент України 16 вересня вкотре закликав світову спільноту визнати РФ країною – спонсором тероризму. "Ви бачили Бучу, Маріуполь, тепер Ізюм. Скільки це може тривати? Скільки ще таких місць мають створити російські терористи, перш ніж світ їх зупинить?" сказав він.

Масові поховання в Ізюмі – підтвердження того, що Росія є країною-терористом, заявили в МЗС Латвії.

США, як і Євросоюз, засудили звірства росіян в Ізюмі, але про визнання тероризму з боку РФ не говорили.