"Це не прапор". У Мінську з балкона комунальники зняли шматок білої тканини. Відео

Інцидент стався 22 вересня
Скріншот: TUT.BY. Политика / YouTube

Тканину з балкона будинку в Мінську, на якій був напис "Це не прапор" комунальники зняли, використовуючи автовишку.

22 вересня в Мінську комунальники зняли з балкона будинку на вулиці Толбухіна, 13 шматок білої тканини. Про це повідомило видання TUT.BY.

Тканину, на якій був напис червоного кольору "Це не прапор", знімали за допомогою автопідйомника.

Відео: TUT.BY. Политика / YouTube

Міліція і комунальники в Білорусі регулярно знімають із балконів біло-червоно-білі прапори. Зокрема, 7 серпня в Мінську такий прапор зняли, нібито реагуючи на заяву про символіку, яка "ображає моральні принципи та погляди".

4 серпня міліція вилучила в жителів Мінська фіранки біло-червоно-білого кольору, вивішені на балконі, пише TUT.BY. 25 серпня такий самий прапор завдовжки 13 поверхів зняли люди в чорному одязі без розпізнавальних знаків.

Відео: TUT.BY. Политика / YouTube

Біло-червоно-білий прапор був державним символом Білоруської Народної Республіки в 1918–1919 роках і Республіки Білорусь – у 1991–1995 роках. Після приходу до влади чинного президента країни Олександра Лукашенка питання про державні прапор та герб винесли на референдум і відновили радянський прапор (2012 року його доопрацювали).

Сім тижнів поспіль жителі Білорусі виходять на акції протесту проти фальсифікації результатів голосування на виборах президента. За офіційними даними, перемогу на виборах 9 серпня здобув Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи свідчили про протилежну картину – упевнену перемогу Тихановської.

Протестувальники приходять на протести з біло-червоно-білими прапорами.

Білоруські силовики жорстко розганяють мітинги, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. За час протестів затримали приблизно 10 тис. демонстрантів, сотні дістали травми й поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

Лукашенко звинувачує опозицію у спробі захоплення влади і вважає, що акції протесту фінансують західні країни.