"Це вже не обговорюється". Лукашенко вважає, що Україні про Херсон, Донецьк і Луганськ можна було говорити в лютому – березні

Лукашенко (ліворуч на фото) сказав, що Порошенко та Зеленський нібито підштовхували Україну до війни
Фото: president.gov.by
Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, вважає, що Україні нібито запізно говорити про тимчасово окуповані Росією Херсон, Донецьк і Луганськ.

Таку думку він висловив в інтерв'ю Agence France-Presse, його відеофрагмент опублікували 21 липня у Telegram-каналі "Пул Первого", що висвітлює діяльність Лукашенка.

Політик під час бесіди з головним редактором агентства в Москві Антуаном Ламброскіні сказав, що Росія надасть гарантії безпеки Україні, якщо вона "не загрожуватиме ніколи Росії" – не матиме на своїй території зброю, що загрожуватиме РФ.

Представник ЗМІ уточнив у Лукашенка, про яку саме він говорить Україну – "там ще будуть Херсон, Донецьк, Луганськ".

"Слухайте, це вже не обговорюється. Можна було говорити в лютому – березні про це, – відповів Лукашенко. – Навіщо тоді було російську мову забороняти, навіщо було в Україні проводити ту політику, яку проводили [п'ятий президент Петро] Порошенко, [чинний глава держави Володимир] Зеленський? Вони ж весь час зсередини штовхали Україну цим до війни".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ до України. Він заявив, що мета РФ – "демілітаризація та денацифікація України". На цьому етапі російське керівництво заперечувало, що захоплення та окупація українських територій є одним із завдань "спецоперації" РФ.

Спочатку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився.

Наразі російські війська, за даними Зеленського, контролюють майже 20% території України: Крим, частину Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької, Миколаївської та Харківської областей. Він заявив, що Україна не має наміру йти на територіальні поступки для припинення бойових дій.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов сказав, що Зеленський поставив завдання Збройним силам України звільнити всю територію країни від російських окупантів. Глава військової розвідки України Кирило Буданов прогнозував, що в серпні настане переломний момент у війні з Росією і вже в найближчому майбутньому Україна відновить контроль над своїми територіями.

20 липня координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив: США мають інформацію про те, що Росія планує анексію нових українських територій за сценарієм, який застосовувала у 2014 році.