ЦВК Білорусі оголосила остаточні підсумки виборів президента

Усього, за даними ЦВК, участь у виборах узяло 5 818 955 осіб
Фото: ЦВК Республіки Білорусь / Facebook

Згідно з офіційними даними Центральної виборчої комісії Білорусі, переможцем президентських виборів став чинний глава держави Олександр Лукашенко.

Центральна виборча комісія Білорусі оголосила остаточні підсумки виборів президента країни.

За даними ЦВК, переможцем став чинний глава держави Олександр Лукашенко – за нього проголосувало 80,1% виборців (4 661 075 осіб).

Згідно з офіційними результатами голосування, інші кандидати у президенти здобули значно менше голосів виборців: опозиціонерка Світлана Тихановська – 10,1% (588 622 особи), співголова об'єднання "Говори правду" Андрій Дмитрієв – 1,2% (70 671), ексдепутатка Палати представників Анна Канопацька – 1,67% (97 489), лідер партії "Білоруська соціал-демократична Грамада" Сергій Черечень – 1,14% (66 613).

Проти всіх кандидатів – 4,59% білорусів (267 360 голосів).

Усього, за даними ЦВК, участь у виборах узяло 5 818 955 осіб.

"Рішенням комісії затверджено підсумки виборів. Президентом Республіки Білорусь обрано Олександра Григоровича Лукашенка", – ідеться в заяві ЦВК.

Із 4-го до 8 серпня в Білорусі тривало дострокове голосування на виборах президента, а 9 серпня відбулося основне. Вибори відбувалися без незалежних міжнародних спостерігачів. Після закриття виборчих дільниць 9 серпня в кількох містах почалися протести, які тривають досі. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікації виборів. Вони збираються ввечері на мітинги, а вночі розходяться. Для розгону протестувальників силовики застосовують спецзасоби, зокрема в Мінську вони використовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети.

Наразі відомо про затримання приблизно 7 тис. демонстрантів, щонайменше дві людини загинули, сотні дістали травми і поранення.

Іноземні держави та міжнародні організації закликали владу Білорусі утриматися від насильства. З такими заявами, зокрема, виступили США, ЄС, Україна, Польща, Литва та інші. У США і ЄС заявили, що вибори в Білорусі не були вільними і демократичними. За даними ЗМІ, наприкінці серпня Євросоюз розгляне питання введення санкцій проти Білорусі.

Держсекретар США Майк Помпео заявив 12 серпня, що США можуть ввести санкції проти Білорусі або обмежити постачання американської нафти.

Робітники найбільших білоруських заводів вийшли на страйк із вимогою провести чесні вибори.