Туареги заявили, що не діставали допомоги від України в бойових діях проти уряду Малі

Туареги заперечують допомогу України в боях проти малійської армії
Фото: depositphotos.com

Представник повстанського альянсу туарегів у Малі Мохамед Ель-Маулуд Рамадан заявив, що альянс не отримував жодної зовнішньої допомоги в бойових діях наприкінці липня, які завдали значного удару по армії Малі та її партнерах – російській приватній військовій компанії "Вагнер", визнаній у світі злочинною організацією. Про це повідомляє Reuters 15 серпня.

На запитання про те, чи допомагала Україна раніше повстанському руху фінансово чи з підготовкою, Рамадан відповів заперечно.

"Ми можемо чітко сказати, що ми не отримували зовнішньої допомоги для бойових дій у Тінзауатені", – зазначив він.

Контекст:

27 липня Reuters повідомило, що учасники угруповання туарегів на півночі Малі заявили, що за два дні боїв біля кордону з Алжиром вони вбили й поранили десятки солдатів малійської армії та найманців ПВК "Вагнер". Армія, зі свого боку, заявила, що втратила двох солдатів, але вбила приблизно 20 бунтівників.

29 липня у ПВК "Вагнер" підтвердили загибель своїх найманців у боях із туарегами в Малі.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов розповів 29 липня, що туареги дістали "потрібну інформацію, і не лише інформацію" для знищення вагнерівців. Він додав, що "продовження буде".

Після цієї заяви перехідний уряд Малі заявив про розрив дипвідносин з Україною.