Тунберг постане перед судом за непокору поліції під час акції протесту

Тунберг висунули обвинувачення через акцію протесту 19 червня в Мальме
Фото: gretathunberg / Instagram

Шведська екоактивістка Грета Тунберг постане перед судом за обвинуваченням у "непокорі поліції" під час акції протесту. Хоча шведська прокуратура і не вказує у своєму релізі імені Тунберг, за даними ВВС, ідеться саме про неї.

"Прокуратура обвинуватила молоду жінку, яка 19 червня цього року брала участь у демонстрації щодо боротьби зі зміною клімату, що, за версією обвинувачення, призвело до порушення руху транспорту в Мальме", – ідеться у повідомленні прокуратури.

За даними відомства, активістка "відмовилася підкоритися наказу поліції покинути місце події". Кримінальна кваліфікація її справи – непокора правоохоронним органам. За версією прокурора, діяння було скоєно з наміром.

BBC уточнює, що Тунберг приєдналася до групи молодих протестувальників із групи Ta Tillbaka Framtiden (дослівно – "Повернути майбутнє"), які блокували нафтові танкери в порту Мальме в червні. Поліція повідомила, що вона відмовилася піти, коли її попросили.

"Кліматична криза вже стала питанням життя і смерті для величезної кількості людей. Ми вирішили не бути сторонніми спостерігачами, а натомість фізично зупинити інфраструктуру, яка працює на викопному паливі. Ми відновлюємо майбутнє", – написала Тунберг у своєму Instagram на третій день акції.

За даними ВВС, Тунберг постане перед судом 24 липня разом із трьома іншими протестувальниками.

Контекст:

Тунберг прославилася як засновниця акції "Шкільний страйк за клімат" (інша назва – "П'ятниці заради майбутнього"). У межах безстрокової акції вона закликала студентів та школярів виходити на мітинги щоп'ятниці замість навчання.

23 вересня 2019 року школярка виступила з викривальною промовою на кліматичному саміті ООН у Нью-Йорку. Тунберг заявила, що людство перебуває на порозі масового вимирання, але все, про що говорять світові лідери, – це гроші.

Кліматичну активістку двічі висували на Нобелівську премію, у грудні 2019 року журнал Time назвав шведку людиною року.