Туреччина відкрила справу щодо екс-голови ЦРУ та нью-йоркського сенатора за обвинуваченням у зв'язках із Гюленом

У Туреччині Бреннана обвинувачують у співробітництві з організацією Гюлена
Фото: ЕРА

Прокуратура Стамбула відкрила кримінальну справу щодо 17 осіб, підозрюваних у спробі повалення турецького уряду, та причетності до зв'язків з проповідником Фетхуллахом Гюленом. Серед них колишній директор ЦРУ Джон Бреннан і сенатор від штату Нью-Йорк Чак Шумер.

Прокуратура Стамбула почала розслідування щодо 17 осіб, зокрема американських політиків, чиновників і науковців, яких підозрюють у причетності до організації Фетхуллаха Гюлена, повідомляє турецьке агентство Anadolu.

Підозрюваних обвинувачують у спробі повалення турецького уряду і конституції країни, серед них, на думку турецької влади, є ті, хто є членами "терористичної організації".

Серед осіб, проти яких порушили справу, є колишній директор ЦРУ Джон Бреннан, сенатор від штату Нью-Йорк Чак Шумер, прокурор США у Південному окрузі Нью-Йорка Пріт Бхарара, голова управління з контролю за іноземними активами Девід Коен і директор близькосхідної програми центру Вільсона Генрі Баркі.

"Рішення про відкриття справи ухвалили після того, як кілька турецьких адвокатів подали скаргу проти цих осіб", – ідеться в повідомленні.

У Туреччині в липні 2016 року сталася спроба військового перевороту, заколот був придушений протягом кількох годин.

Влада країни стверджує, що до організації перевороту причетний опозиціонер Фетхуллах Гюлен, і вимагає його екстрадиції. Сам проповідник попросив США не виконувати вимог Туреччини і назвав прохання Анкари про екстрадицію політичною вендетою.

4 серпня 2016 року кримінальний суд Стамбула виніс рішення про затримання Гюлена. 30 січня 2017 року розпочався заочний суд над Гюленом.

Обвинувачення вимагає для проповідника два довічні терміни суворого режиму, 1900 років ув'язнення та виплату штрафу.