У Білому домі заявили, що більше не називатимуть імовірне вторгнення Росії в Україну "неминучим"

Термін "неминуче вторгнення" надіслав сигнал, який США не збиралися надсилати, зазначила Псакі

Фото: EPA
Прессекретарка Білого дому Джен Псакі заявила 2 лютого на брифінгу, що у США ймовірність вторгнення російської армії в Україну не називатимуть неминучою. Фрагмент брифінгу опублікувало видання The Hill у YouTube.

Ідеться про слово "imminent", яке, як зазначив "Голос Америки", можна перекласти як "навислий" або "неминучий".

"Я використала цей термін лише одного разу, але його використовували неодноразово, крім мене. Згодом ми перестали його використовувати, оскільки це надіслало сигнал, який ми не збиралися надсилати, мовляв, ми знаємо, що президент [Росії Володимир] Путін ухвалив рішення [про вторгнення]. Здебільшого я говорила, що він може вторгнутися будь-якої миті, і це правда, але ми досі не знаємо напевно, чи він ухвалив таке рішення", – заявила вона.

Термін "imminent" та його двозначність стали причиною розбіжностей між США та Україною, влада якої намагається заспокоїти панічні настрої, побоюючись економічного колапсу, повідомляє CNN.

Контекст:

Навесні 2021 року Росія нарощувала війська поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму. Наприкінці жовтня американські ЗМІ почали повідомляти, що Росія знов стягує війська до кордону з Україною.

Станом на 28 січня 2022 року, за інформацією Міноборони України, у зоні 200 км від кордону країни перебувало приблизно 112 тис. російських військовослужбовців, з урахуванням флоту та авіації – майже 130 тис.

У Білому домі заявили 18 січня, що Росія може будь-якої миті розпочати вторгнення в Україну. Зокрема, у США стурбовані переміщенням російських військ на навчання до Білорусі. 

США, як повідомила заступниця держсекретаря США Венді Шерман, бачать усі ознаки того, що Путін планує застосувати військову силу проти України "зараз або, можливо, в середині лютого". Проте невідомо, чи ухвалив він остаточне рішення, зазначила вона.

Президент України Володимир Зеленський 28 січня сказав, що ситуація на кордоні не більш напружена, ніж на початку 2021 року, а заяви західних лідерів про швидку війну шкодять українській економіці.