У Білорусі до страти засудили громадянина Німеччини. У МЗС ФРН прокоментували

Правозахисники пишуть, що вирок суд оголосив у червні
Фото: pixabay.com

Мінський обласний суд Білорусі призначив страту через розстріл 30-річному громадянину Німеччини Ріко Крієгеру. Про рішення, яке ухвалили 24 червня, поінформував 19 липня білоруський правозахисний центр "Весна".

У матеріалі вказано, що німця, котрий, згідно з його соцмережами, був військовим лікарем німецького Червоного Хреста, обвинуватили за шістьма тяжкими статтями Кримінального кодексу Білорусі: "найманство", "агентурна діяльність", "акт тероризму", "створення екстремістського формування", "умисне приведення в непридатність транспортного засобу або шляхів сполучення", "незаконні дії стосовно вогнепальної зброї, боєприпасів і вибухових речовин".

"Весна" пише, що Крієгеру інкримінували причетність до якогось вибуху.

Правозахисникам стало відомо, що справа Крієгера стосується білоруського полку імені Кастуся Калиновського, який воює на боці України проти країни-агресора Росії, а саме – структурного підрозділу батальйону Western.

Як з'ясувала "Весна", Крієгера заарештували 6 листопада 2023 року, у судовому процесі використовували перекладача, частково суд проводили в закритому режимі.

МЗС Німеччини підтвердило Deutsche Welle інформацію про смертний вирок німецькому громадянину в Білорусі й запевнило, що дипломати "надають консульську допомогу цій особі й інтенсивно працюють із білоруською владою в її інтересах".

"Смертна кара – це жорстока й нелюдська форма покарання, яку Німеччина відкидає за будь-яких обставин", – ідеться у відповіді МЗС.

"Весна" з'ясувала, що Крієгер народився в Берліні й працює санітаром-рятувальником у німецькому Червоному Хресті, удома в нього залишилася неповнолітня дитина.