У Білорусі закликали провести марш свободи в неділю

Загальногромадянський марш свободи проведуть на центральних вулицях і площах
Фото: EPA

Організатори маршу свободи кажуть, що захід буде винятково мирним. Виходити на марш закликали робітників, викладачів, діячів культури, військових і всіх небайдужих.

У Білорусі закликають провести загальногромадянський марш свободи в неділю, 16 серпня. Про це йдеться в оголошенні в Telegram-каналі NЕХТА Live.

Початок маршу призначено на 14.00 на проспекті Незалежності в Мінську, центральних вулицях і площах столиці.

В інших містах марш збираються провести також на центральних проспектах, вулицях і площах.

"Вийдемо цілими сім'ями, будинками, робочими колективами – співробітники всіх галузей, медики, робітники, службовці, викладачі, діячі культури, військові. Висловимо подяку всім, хто в цей переломний момент був на боці народу. Згадаймо всіх, хто в боротьбі за свободу постраждав", – повідомили організатори.

Із 4-го до 8 серпня в Білорусі тривало дострокове голосування на виборах президента, а 9 серпня відбулося основне. На пост президента балотувалося п'ять кандидатів. 14 серпня ЦВК оголосила остаточні підсумки виборів президента. За офіційними даними, перемогу здобув чинний глава держави Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Решта кандидатів набрала менше ніж 2%.

Вибори в Білорусі відбувалися без незалежних міжнародних спостерігачів. Після закриття виборчих дільниць 9 серпня в кількох містах почалися протести, які тривають досі. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікації виборів. Вони збираються ввечері на мітинги, а вночі розходяться. Для розгону протестувальників силовики застосовують спецзасоби, зокрема в Мінську вони використовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети.

Наразі відомо про затримання приблизно 7 тис. демонстрантів, щонайменше дві людини загинули, сотні дістали травми і поранення. Затриманим інкримінують масові заворушення, хуліганство та спротив співробітникам міліції. За офіційними даними, під час зіткнень постраждало кілька сотень людей, відомо про двох загиблих.

Іноземні держави та міжнародні організації закликали владу Білорусі утриматися від насильства. З такими заявами, зокрема, виступили США, ЄС, Україна, Польща, Литва та інші. У США і ЄС заявили, що вибори в Білорусі не були вільними і демократичними. За даними ЗМІ, наприкінці серпня Євросоюз розгляне питання введення санкцій проти Білорусі.

Держсекретар США Майк Помпео заявив 12 серпня, що США можуть ввести санкції проти Білорусі або обмежити постачання американської нафти.