У Франції на протестах "жовтих жилетів" чоловікові відірвало руку гранатою

У Франції тривають протести "жовтих жилетів"
Фото: EPA

Очевидець повідомив агентству AFP, що гранатою відірвало руку "фотографу в жовтому жилеті, який знімав людей, що намагалися зламати загородження перед будівлею Національних зборів" у Парижі. Префектура столиці Франції підтвердила, що під час сутичок один із протестувальників дістав поранення руки.

Унаслідок зіткнень на протестах "жовтих жилетів" у Парижі 9 лютого один із протестувальників втратив руку. Про це повідомило агентство AFP із посиланням на очевидців.

Інцидент стався біля будівлі Національної асамблеї Франції (нижньої палати парламенту).

Деякі демонстранти йшли мирно, водночас інші намагалися зламати загородження біля парламенту. Пізніше вони атакували автобусні зупинки, машини та вітрини.

Свідок подій, 21-річний Ципрієн Роєр, розповів, що руку чоловікові відірвало гранатою, яку поліцейські кинули в натовп, щоб розігнати мітингувальників. Він повідомив, що поранення дістав "фотограф у жовтому жилеті, який знімав людей, що намагалися зламати загородження перед будівлею Національних зборів". За словами Роєра, чоловік хотів відкинути гранату, щоб вона не зачепила ноги, але снаряд вибухнув, коли він доторкнувся до нього.

Префектура Парижа підтвердила, що один із протестувальників дістав поранення руки і його госпіталізували.

Як повідомив канал BFMTV, за даними правоохоронців, станом на 14.00 на протести "жовтих жилетів" у всій Франції вийшло приблизно 12 тис. осіб, із яких у Парижі – орієнтовно 4 тис.

У зв'язку з рішенням уряду Франції підвищити із 2019 року податок на дизельне пальне і бензин у Франції в середині листопада 2018 року почалися акції протесту. Мітингувальники заявляли, що підвищення призведе до зростання цін, в уряді пояснили ці плани боротьбою за охорону навколишнього середовища.

Протестний рух отримав назву "жовті жилети", оскільки демонстранти одягнені у флуоресцентні жилети, які мають бути в усіх автомобілях Франції.

1 грудня протести переросли у заворушення. Мітингувальники кидали каміння, зводили барикади, перевертали і підпалювали машини. Поліція застосувала сльозогінний газ і водяні гармати. Демонстранти також розмалювали стіни Тріумфальної арки і пошкодили її статуї.

5 грудня президент Франції Еммануель Макрон на тлі масових акцій протесту відмовився від планів підвищити податок на пальне. Однак протести і заворушення не припинилися.

Під час акцій "жовтих жилетів" у Франції загинуло 11 осіб.