У Грузії відкинули можливість екстрадиції Саакашвілі в Україну

За словами адвоката, Саакашвілі збирається вести у Грузії політичну боротьбу
Фото: EPA
Про екстрадицію колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі в Україну не може бути й мови. Про це сказала віцепрем'єрка – міністерка культури, спорту і молоді Грузії Тея Цулукіані в коментарі Imedi 4 жовтня.

За її словами, якщо людина "настільки прибічна ідеї жертвувати своїми ідеалами, у неї не має бути бажання повернутися до Києва". Екстрадувати Саакашвілі можна було б, якби він зазнав кримінального переслідування в Україні, зазначила вона.

Розмови про екстрадицію Саакашвілі – це "юридична нісенітниця і нонсенс", заявила Цулукіані.

Влада Грузії не планує екстрадувати Саакашвілі за умови, що він відбуватиме в Україні тюремний строк, призначений грузинським судом. Для цього немає жодної правової доцільності, сказала міністерка.

Адвокат експрезидента Грузії Георгій Чівіашвілі заявив, що Саакашвілі продовжує голодування у в'язниці і може відмовитися від екстрадиції в Україну, пише "Новости-Грузия". Сьогодні, 4 жовтня, адвокати вперше відвідали політика в пенітенціарній установі №12 у Руставі. Туди його помістили після затримання 1 жовтня.

Чівіашвілі сказав, що Саакашвілі збирається вести політичну боротьбу у Грузії.

Контекст:

Саакашвілі обіймав пост президента Грузії два строки поспіль – у 2004–2013 роках. Невдовзі після того, як пішов із поста президента, він покинув країну.

У 2015–2016 роках Саакашвілі очолював Одеську облдержадміністрацію. Він набув українського громадянства у травні 2015 року, а в липні 2017-го втратив його. У травні 2019 року президент України Володимир Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство. Із червня 2020 року Саакашвілі перебуває на посаді голови Виконавчого комітету реформ України.

6 вересня 2021 року Саакашвілі повідомив про намір приїхати до Грузії 2 жовтня, у день місцевих виборів. За кілька днів він підтвердив цей намір, зазначивши, що усвідомлює: його можуть заарештувати у Грузії.

Уранці 1 жовтня політик повідомив про повернення до Грузії. Саакашвілі закликав громадян вийти на мітинг у Тбілісі 3 жовтня і сказав, що приєднається до протестувальників.

Увечері 1 жовтня прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що Саакашвілі затримали. Невдовзі МВС Грузії опублікувало відео затримання політика. ЗМІ повідомили, що Саакашвілі затримали у Тбілісі.

У Грузії Саакашвілі засудили до трьох років позбавлення волі за помилування колишніх співробітників МВС, засуджених за вбивство співробітника "Об'єднаного банку Грузії" Сандро Гіргвліані. Ще шість років він дістав у справі про побиття колишнього депутата Грузії Валерія Гелашвілі. Крім того, щодо Саакашвілі триває розслідування у справі про розкрадання 9 млн ларі (77 млн грн), розгін акції протесту в листопаді 2007 року і рейд на телеканал  Imedi.

1 жовтня прокуратура Грузії порушила ще одну кримінальну справу за фактом незаконного перетину кордону Саакашвілі.

Після затримання Саакашвілі українське МЗС викликало до себе посла Грузії, а президент України Володимир Зеленський заявив, що українська влада займатиметься поверненням Саакашвілі в Україну.