У ЄС пошкодження "Північних потоків" назвали саботажем, пообіцявши "потужну відповідь"

Боррель не став висловлювати припущень про те, хто може бути винен у пошкодженні газопроводів
Фото: EPA
Європейський союз надаватиме всіляку підтримку розслідуванню, яке дасть змогу досконально з'ясувати обставини і причини пошкодження трьох ниток газопроводів "Північний потік" і "Північний потік – 2".

Про це йдеться у заяві верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, яку опублікували 28 вересня на сайті Ради ЄС.

"Ці інциденти не випадкові і торкаються всіх нас. Усі наявні відомості вказують на те, що це результат навмисних дій… Ми зробимо подальші кроки для посилення нашої стійкості у сфері енергетичної безпеки", – наголосив головний дипломат ЄС.

За словами Борреля, Євросоюз за результатами розслідування дасть "потужну і скоординовану відповідь". Водночас він не став висловлювати припущень про те, хто може бути винен у пошкодженні газопроводів.

Очільник Євроради Шарль Мішель у Twitter назвав витік газу на "Північному потоці" "актом саботажу" – "спробою ще більше дестабілізувати енергопостачання ЄС".

"Нам потрібне термінове і ретельне розслідування. Винні відповідатимуть у повному обсязі та заплатять за те, що сталося. Наші зусилля диверсифікувати постачання енергії, що дають нам змогу відмовитися від російського газу, буде продовжено", – написав Мішель.

У ніч з 25-го на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі "Північний потік – 2" в економічній зоні Данії на південний схід від острова Борнгольм. Пізніше такі витоки зафіксували з обох ниток першого "Північного потоку" і виявили на північний схід від острова. Данія і Швеція оголосили обмеження для судноплавства незабаром після того, як виявили аварійну ділянку з паливом, яке потрапляє у море.

Незадовго до падіння тиску в трубах і виявлення витоку газу шведські й данські сейсмологічні станції зафіксували підводні вибухи. У Кремлі заявили, що причиною могла бути диверсія, але "до того, як з'являться результати дослідження, відкидати хоча б якийсь варіант не можна".

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк переконаний, що витоки з газопроводів "Північний потік" і "Північний потік – 2" – теракт й акт агресії Росії, спрямовані проти ЄС.

На думку радниці міністра енергетики України Олени Зеркаль, Росія могла навмисне пошкодити "Північні потоки", щоб уникнути штрафів за недопостачання газу європейським споживачам.

Контекст:

"Північний потік" – частина магістрального газопроводу між Росією і Німеччиною, що проходить дном Балтійського моря. У червні "Газпром" знизив обсяг прокачування газу до Європи через "Північний потік" – до 40% від проєктної потужності. Компанія пояснила це "невчасним поверненням компанією Siemens газоперекачувальних агрегатів із ремонту, виробленням міжремонтного ресурсу і виявленими технічними несправностями двигунів".

25 липня "Газпром" оголосив, що зупиняє ще одну турбіну Siemens на компресорній станції "Портова" і постачання газу газопроводом "Північний потік" скорочують до 20% від потужності трубопроводу, вони становитимуть не більше ніж 33 млн м&³3; на добу.

2 вересня російський "Газпром" після триденного зупинення постачання газу до Європи "Північним потоком", яку здійснили для проведення технічних робіт із 31 серпня до 2 вересня, оголосив про повне припинення постачання цим газопроводом. У Європейській комісії вважають, що заява про пошкодження – брехливий привід для зупинення газопроводу.

5 вересня спікер Кремля Дмитро Пєсков заявив, що проблеми з постачанням російського газу до країн ЄС "Північним потоком" збережуться доти, доки не знімуть санкцій, які "перешкоджають обслуговуванню агрегатів трубопроводу".

"Північний потік – 2" – магістральний газопровід із Росії до Німеччини через Балтійське море. Його будівництво повністю завершили у вересні 2021 року.

22 лютого 2022 року влада Німеччини заявила, що зупинить сертифікацію "Північного потоку – 2". Таке рішення ухвалили після того, як президент РФ Володимир Путін 21 лютого оголосив про визнання "незалежності" окупованих територій України.

Після початку російського вторгнення в Україну 24 лютого влада Німеччини заявляла, що не має наміру відновлювати роботу газопроводу. 1 березня компанія-оператор "Північного потоку – 2" оголосила про банкрутство. 28 вересня амбасадорка Німеччини в Україні Анка Фельдгузен заявила, що газопровід "Північний потік – 2" більше не відновить роботи.