У Китаї висловили серйозну стурбованість оновленою ядерною стратегією США

Мао Нін заявила, що версією про ядерну загрозу з боку Китаю Штати виправдовують прагнення до власної стратегічної переваги
Фото: EPA

У Китаї занепокоєні повідомленням, що США оновили ядерну стратегію, орієнтовану на стримування ядерного потенціалу КНР. Про це 21 серпня на брифінгу заявила прессекретарка міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін, повідомляють на сайті відомства.

"Китай серйозно стурбований відповідними повідомленнями. Факти повністю довели, що Сполучені Штати останніми роками постійно розкручують теорію "китайської ядерної загрози", але це лише привід, щоб ухилитися від своїх зобов'язань щодо ядерного роззброєння, розширити свій ядерний арсенал і домогтися стратегічних переваг", – сказала вона.

Мао Нін заявила, що США мають найбільший і найсучасніший ядерний арсенал у світі, але й далі вкладають "величезні суми" в модернізацію своїх ядерних сил. Тому в Китаї вважають, що саме США "є джерелом найбільшої у світі ядерної загрози і стратегічних ризиків".

У МЗС КНДР наголосили, що ядерний потенціал Китаю не порівняти зі США, що Китай "завжди підтримує свої ядерні сили на мінімальному рівні, потрібному для національної безпеки", і не має наміру брати участь у гонці озброєнь із будь-якою країною.

У Китаї закликали США ще більше скоротити свій ядерний арсенал і "припинити негативні дії, які підривають глобальний і регіональний мир і стабільність".

Контекст:

20 серпня The New York Times написала, що в березні президент США Джо Байден схвалив нову ядерну стратегію, яка вперше орієнтована на стримування ядерного потенціалу Китаю. У Пентагоні вважають, що ядерні сили Китаю зростуть до 1 тис. боєголовок до 2030 року і до 1,5 тис. боєголовок до 2035 року, що приблизно відповідає кількості розгорнутих боєголовок США та Росією.

У світі ядерну зброю має дев'ять держав – США, Росія, Великобританія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Північна Корея та Ізраїль. За оцінкою Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), на початку 2024 року в них на озброєнні була приблизно 12 121 боєголовка. Росія і США разом мають майже 90% усієї ядерної зброї. Станом на січень 2024 року, за даними SIPRI, Росія мала 5580 ядерних боєголовок (сюди входять і зняті з озброєння), а США – 5044. Водночас офіційно США оцінюють свій ядерний потенціал (станом на вересень 2023 року) у 3748 боєголовок. За даними SIPRI, Китай із 500 боєголовками – на третьому місці за розміром ядерного арсеналу.