Росія готувала свій флот, щоб завдавати ударів по Європі ракетами з ядерними боєголовками – Financial Times

У РФ склали список цілей у Європі, по яких її флот міг би завдати ударів
Фото: EPA (ілюстративне)

Росія навчала свій флот атакувати цілі в глибині Європи за допомогою ракет, здатних нести ядерні боєголовки, у потенційному конфлікті з НАТО. Про це 13 серпня пише Financial Times, посилаючись на секретні файли, які надали західні джерела.

У презентації для офіцерів, яку було підготовлено ​​ще до повномасштабного вторгнення РФ в Україну, було детально викладено карти цілей, розташованих, наприклад, у таких точках, як західне узбережжя Франції й Барроу-ін-Фернесс у Великобританії, ідеться в публікації.

Розкриті документи демонструють, як Росія бачила потенційний конфлікт із НАТО, плануючи серію ударів по Західній Європі, пише видання. Файли, зібрані в період із 2008-го до 2014 року, містять список цілей для ракет, які можуть нести як звичайні боєголовки, так і тактичну ядерну зброю. У презентації також зазначають, що Росія зберегла можливість нести ядерну зброю на надводних кораблях, що, на думку експертів, має значні додаткові ризики.

У документі наголошують, що висока маневровість флоту дає йому змогу завдавати "раптових і попереджувальних ударів" із різних напрямків. У ньому також ідеться, що ядерна зброя, "як правило", призначена для використання в поєднанні з іншими засобами ураження для досягнення цілей Росії.

У презентації також згадують варіант так званого демонстраційного удару – підрив ядерної зброї у віддаленому районі "у період безпосередньої загрози агресії" перед реальним конфліктом для залякування західних країн. Росія ніколи не визнавала, що такі удари є в її доктрині, зазначає Financial Times.

Аналітики, які вивчили документи, заявили, що вони відповідають оцінці НАТО загрози ударів ракет великої дальності з боку російського флоту й швидкості, з якою Росія, імовірно, вдасться до використання ядерної зброї. За словами експертів і колишніх європейських чиновників, здатність Росії завдавати ударів по всій Європі означає, що цілі по всьому континенту опиняться під загрозою, щойно її армія вступить у бій із силами НАТО у прифронтових країнах, таких як країни Балтії й Польща.

Вільям Альберк, колишній співробітник НАТО, який тепер працює в Центрі Стімсона (вивчає питання, пов'язані із глобальним миром), заявив, що Росія може вважати потенційними цілями "сотні, якщо не тисячі" об'єктів по всій Європі, включно з військовими об'єктами й об'єктами критичної інфраструктури.

"Їхня концепція війни – це тотальна війна", – прокоментував документи Джеффрі Льюїс, професор Інституту міжнародних досліджень Міддлбері в Монтереї, який вивчає контроль над озброєннями. За його словами, росіяни розглядають тактичні ядерні боєголовки як "потенційно виграшну зброю". Льюїс вважає, що росіяни незабаром захочуть їх використати.

Контекст:

21 вересня 2022 року нелегітимний президент РФ Володимир Путін заявив про готовність застосувати ядерну зброю в разі загрози територіальній цілісності Росії. За місяць він заявив, що Росія "ніколи не говорила" про можливість застосування своєї ядерної зброї, а "тільки натяками відповідала".

За оцінками міністерства оборони США, в арсеналі РФ є до 2 тис. одиниць тактичної ядерної зброї, призначеної для застосування на полях битв із метою придушення звичайних сил.

У березні 2024 року Путін заявив, що з військово-технічного погляду РФ готова до ядерної війни, а її стратегічні сили "постійно в бойовій готовності". 5 червня Путін пригрозив, що Захід помиляється, вважаючи, що РФ ніколи не застосує ядерну зброю.

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський в опублікованому 25 травня інтерв'ю заявив, що в разі застосування Москвою ядерної зброї США знищать усі російські позиції в Україні. За його словами, Білий дім попередив про це владу РФ.