У Конгресі США вважають, що Іран може до кінця року оголосити себе ядерною державою, і звинуватили в цьому Байдена

За словами Тернера, Іран може оголосити себе ядерною державою через нібито політику адміністрації Байдена
Фото: EPA (архів)

До кінця року Іран може оголосити себе ядерною державою. Про це в ефірі CBS News 18 серпня заявив голова комітету з питань розвідки Палати представників Конгресу США республіканець Майк Тернер.

За його словами, Іран може заявити, що йде на такий крок через нібито політику адміністрації чинного президента США Джо Байдена, і це може стати причиною для серйозної ескалації, якої Штати намагалися уникати протягом багатьох років.

"Те, що ми бачимо за цієї адміністрації, – це те, що [Іран] може оголосити себе ядерною державою до кінця року, оскільки з'явилися повідомлення в новинах про те, що така можливість є", – сказав Тернер.

Водночас він зазначив, що колишній президент США й кандидат на цю посаду від республіканців Дональд Трамп є "антиіранським" політиком, який проводив кампанію максимального тиску на Іран як в економічному, так і у військовому плані.

І навіть попри це, як заявив Тернер, Іран не наважився б оголосити себе ядерною державою, оскільки "гнучкість і свобода, які були за адміністрації Байдена", нібито дозволили йому продовжувати розроблення ядерної зброї. 

Контекст:

11 листопада 2022 року Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що Іран і далі збільшує свої запаси високозбагаченого урану після виходу США зі Спільного всеосяжного плану дій зі стримування ядерної програми. Це може стати ще одним кроком до створення ядерної зброї, вважали в агентстві.

16 листопада 2023 року Reuters повідомило з посиланням на секретний звіт МАГАТЕ, що Іран виготовив збагачений до 60% уран у кількості, достатній для створення трьох атомних бомб. Збройовий рівень очищення становить приблизно 90%, зазначало Reuters.

18 січня 2024 року глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів агентству Bloomberg, що Іран має у своєму розпорядженні таку кількість збагаченого урану, що з нього можна виробити кілька ядерних боєголовок. За його словами, Тегеран прискорює виробництво збагаченого урану й тим самим "зриває міжнародні зусилля" з контролю за його ядерною програмою.

22 квітня Гроссі заявив, що Ірану залишилися "радше тижні, ніж місяці" до створення ядерної бомби.

19 липня держсекретар США Ентоні Блінкен на безпековому форумі у Колорадо заявив, що Іран може за один-два тижні створити розщеплюваний матеріал для ядерної зброї.