США не чекають від нового президента Ірану дотримання прав людини і швидкої ядерної угоди – Держдеп США

Від Пезешкіана ЗМІ очікували відновлення діалогу із Заходом
Фото: ЕРА

Прихід до влади нового президента Ірану Масуда Пезешкіана, інавгурація якого відбудеться 30 липня, не вплине на політику країни й відносини зі США. Про це заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател заявив 29 липня на брифінгу, стенограму якого публікує сайт відомства.

"Ми не очікуємо, що обрання нового президента приведе до якихось фундаментальних змін в іранському курсі або що це приведе до більшої поваги до основних прав людини його громадян", – сказав він.

Вашингтон судитиме про керівництво Ірану "за його діями, а не за словами чи навіть заявами про помірність чи бажання покращити відносини", зазначив представник Держдепу. Коментуючи передвиборчі обіцянки Пезешкіана повернутися до програми ядерного стримування, Патель заявив, що США готові до поновлення переговорів, незалежно від зміни президента в Ірані.

"Ми вважаємо дипломатію найкращим способом досягнення ефективного та стійкого рішення щодо ядерної програми Ірану. Ніщо у зв'язку із цими виборами не змінило цього. Але все ж таки, як ми вже говорили, ми далекі від того, щоб щось таке сталося просто зараз, враховуючи численні ескалації Ірану за всіма напрямами, включно з ядерною ескалацією", – додав він.

Контекст:

Після загибелі в авіакатастрофі попереднього президента Ірану Ібрагіма Раїсі в республіці призначили президентські вибори. У другому турі, який відбувся 5 липня 2024 року, переміг Пезешкіан, котрого західні ЗМІ характеризували як "поміркованого реформатора", очікуючи на пом'якшення відносин і відновлення діалогу із Заходом.