Іран здатен за один-два тижні розробити матеріал для ядерної зброї – Блінкен

За словами держсекретаря США, Тегеран активно розвиває свій ядерний потенціал
Фото: EPA (архів)

Іран у змозі за один-два тижні створити розщеплювальний матеріал для ядерної зброї. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен на безпековому форумі Aspen Security Forum у Колорадо, його процитували у пресрелізі відомства.

За його словами, після зриву так званої іранської ядерної угоди Тегеран активно взявся за розвиток потенціалу своєї ядерної програми.

"Замість того, щоб бути щонайменше за рік від прориву у виробництві розщеплюваного матеріалу для ядерної зброї, він [Іран] зараз, імовірно, перебуває за тиждень-два від цього", – зазначив Блінкен.

Він уточнив, що станом на зараз Іран не створив самої ядерної зброї.

Контекст:

11 листопада 2022 року МАГАТЕ заявило, що Іран і далі збільшує свої запаси високозбагаченого урану після виходу США зі Спільного всеосяжного плану дій зі стримування ядерної програми. Це може стати ще одним кроком до створення ядерної зброї, вважали в агентстві.

16 листопада 2023 року Reuters повідомило з посиланням на таємний звіт МАГАТЕ, що Іран виготовив збагачений до 60% уран у кількості, достатній для створення трьох атомних бомб. Збройовий рівень очищення становить приблизно 90%, зазначало Reuters.

18 січня 2024 року глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів агентству Bloomberg, що Іран має у своєму розпорядженні таку кількість збагаченого урану, що з нього можна виробити кілька ядерних боєголовок. За його словами, Тегеран прискорює виробництво збагаченого урану і тим самим "зриває міжнародні зусилля" з контролю за його ядерною програмою.

22 квітня Гроссі заявив, що Ірану залишилися "радше тижні, ніж місяці" до створення ядерної бомби.