До Конгресу США внесли законопроєкти про визнання Росії спонсором тероризму

До Конгресу США внесено законопроєкти про визнання РФ спонсором тероризму та визнання дій Росії в Україні геноцидом
Фото: depositphotos.com

9 жовтня до Конгресу США було внесено законопроєкти про визнання Росії державою  спонсором тероризму. Про це повідомив старший радник Конгресу Пол Массаро у Twitter.

За його словами, до верхньої палати парламенту США внесли законопроєкти сенатора Ліндсі Грема (Республіканська партія) та конгресмена Теда Ліу (Демократична партія), у яких пропонують офіційно визнати Росію спонсором тероризму.

Також до Конгресу внесли законопроєкт конгресмена Стіва Коена (Демократична партія) про визнання дій Росії в Україні геноцидом.

Контекст:

Українська влада неодноразово закликала Захід визнати Росію державою-терористом чи державою – спонсором тероризму.

28 липня Сенат США схвалив резолюцію, у якій закликав Держдепартамент визнати Росію державою – спонсором тероризму через її дії в Чечні, Грузії, Сирії та в Україні.

2 серпня офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова сказала, що Росія може розірвати дипломатичні відносини зі США, якщо Вашингтон оголосить РФ країною – спонсором тероризму.

Водночас проти того, щоб оголосити РФ країною – спонсором тероризму виступає президент США Джо Байден. Спікерка Білого дому Карін Жан-П'єр пояснила, що оголошення Росії – країною  спонсором тероризму матиме небажані наслідки для України та світу.

Відповідно адміністрація Байдена обговорює можливість ввести проти РФ обмеження, аналогічні оголошенню її країною – спонсором тероризму, заявив представник Державного департаменту США Нед Прайс.

Україна й далі буде наполягати на визнанні Росії державою – спонсором тероризму, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 6 вересня. "Те, що наразі адміністрація Байдена не готова ухвалити таке рішення, не означає, що воно ніколи не може бути ухвалене", – зазначив він.