У Кремлі не готові визнати наявність у Білорусі політв'язнів

Пєсков зазначив, що в Кремлі сподіваються на роз'яснення щодо ситуації з Колесниковою
Фото: EPA

Кремль не має детальної інформації про ситуацію із затриманням білоруської опозиціонерки Марії Колесникової, а тому не готовий визнати наявність у Білорусі політв'язнів, заявив прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

Кремль не готовий визнати наявність у Білорусі політичних в'язнів. Про це заявив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков, коментуючи затримання білоруської опозиціонерки Марії Колесникової, повідомляє ТАСС.

Він зазначив, що Кремль не має детальної інформації про те, що сталося з Колесниковою.

Пєсков підкреслив, що викрадення людей аж ніяк не можна схвалити, але це "необхідно диференціювати від затримання людей у суворій відповідності з законом". Він додав, що зараз надходить найбільш суперечлива інформація про ситуацію із затриманням Колесникової, і в Кремлі сподіваються почути якісь роз'яснення або заяви, які внесуть ясність у те, що сталося.

Коментуючи заклики низки західних країн і міжнародних організацій звільнити політичних в'язнів у Білорусі, Пєсков заявив, що "тут не можна робити якихось узагальнень".

Уранці 7 вересня в Мінську Колесникову затримали і вивезли невідомі. Крім того, на зв'язок перестав виходити прессекретар координаційної ради опозиції Антон Родненков, а також виконавчий секретар ради Іван Кравцов. Міліція Мінська заявила, що не затримувала Колесникову.

8 вересня у прикордонній службі Білорусі розповіли, що Колесникова, Родненков і Кравцов сьогодні вранці проходили прикордонний контроль на білорусько-українському кордоні. Спочатку представник Держприкордонкомітету Білорусі Антон Бичковський говорив, що кордон перетнули всі троє. Потім він заявив, що Колесникову "випхали" з машини на кордоні, а Родненкову і Кравцову вдалося втекти в Україну. Провладні білоруські ЗМІ повідомляли про затримання Колесникової.

У Держприкордонслужбі України повідомили, що Родненков і Кравцов зараз перебувають в Україні, а Колесникова на українську частину пункту пропуску не прибувала. Заступник глави МВС Антон Геращенко заявив, що всіх трьох вислали насильно, щоб скомпрометувати білоруську опозицію. Колесникову, за його словами, не змогли вивезти, оскільки "ця смілива жінка зробила дії з унеможливлення її переміщення через кордон". За повідомленнями ЗМІ, опозиціонерка порвала свій паспорт.

Член президії координаційної ради опозиції Максим Знак підкреслив, що Колесникова озвучувала чітку позицію: за жодних розкладів вона не виїде із країни, тільки насильно. "Принаймні, позавчора ввечері вона була абсолютно в цьому впевнена", – сказав він.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту. Учасники демонстрацій вважають, що результати голосування на виборах президента сфальсифіковано. За офіційними даними, перемогу здобув чинний президент Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину  – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. За час протестів було затримано приблизно 10 тис. демонстрантів, сотні дістали травми і поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.