У Кремлі відреагували на запрошення Ердогана про переговори Путіна та Зеленського до Туреччини

Головне в переговорному процесі, на думку Пєскова, "вплинути на Україну"
Фото: ЕРА
Головні розбіжності між Україною та Росією пов'язані з "пробуксуванням" у виконанні Мінських угод.

Про це прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив 19 січня, коментуючи пропозицію президента Туреччини Реджепа Ердогана про переговори глави Кремля Володимира Путіна та президента України Володимира Зеленського в Туреччині, повідомляє "Коммерсантъ".

Сьогодні стало відомо, що Ердоган запросив Зеленського та Путіна до Туреччини, щоб обговорити нинішню ескалацію у відносинах країн.

"Зрозуміло, ми вітаємо зусилля будь-яких країн, які можуть допомогти в урегулюванні ситуації в Україні… Якщо наші турецькі партнери можуть вплинути на українців та спонукати їх до виконання раніше взятих домовленостей та зобов'язати, це можна буде лише привітати", прокоментував Пєсков.

Він сказав, що "місце проведення якихось контактів вторинне", а головне, на його думку, "вплинути на Україну".

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку й російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну попри надані Україною факти й докази.

Переговори щодо врегулювання конфлікту ведуть у межах тристоронньої контактної групи (Україна ОБСЄ Росія) та "Нормандської четвірки" (Україна Німеччина Франція Росія).

Наразі Україна шукає альтернативне місце для проведення засідань ТКГ, які раніше відбувалися в Мінську, оскільки відносини Києва та Мінська загострилися влітку 2020 року після того, як Україна відмовилася визнавати результати президентських виборів у Білорусі, а Олександра Лукашенка обраним президентом країни.

Останній саміт лідерів "Нормандської четвірки" відбувся в Парижі 9 грудня 2019 року.

Ердоган 29 листопада 2021 року оголосив, що готовий бути посередником між владою України та Росії в мирних переговорах. У Кремлі до його заяви говорили, що вважають за неможливе "знайти шляхи вирішення проблеми" на саміті з урегулювання ситуації на Донбасі за участю Туреччини, України та Росії, наполягаючи, що Росія "не є стороною конфлікту".

В Офісі президента України привітали ініціативу Ердогана. Якщо Росія відкине пропозицію, це свідчить про те, що "російська сторона не відчуває впевненості у собі, коли контактує з такими дійсно потужними політичними суб'єктами, як турецька сторона", заявив радник глави ОП Михайло Подоляк.

Прессекретарка МЗС Росії Марія Захарова сказала, що "про жодну посередницьку роль Туреччини між Росією та Україною" не може бути й мови, оскільки, на її думку, РФ "не є стороною конфлікту".