У Кремлі заявили, що визнання "ЛДНР" не корелює з Мінськими угодами

Путін сказав, що головним завданням є реалізація Мінського комплексу заходів, зазначив Пєсков (на фото)
Фото: EPA
Визнання РФ терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР" не корелює з реалізацією Мінських домовленостей щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Про це 16 лютого заявив журналістам прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков, пише "РИА Новости".

Пєсков зазначив, що "визнання ["ЛДНР"] не корелює з Мінськими угодами".

На запитання, чи підтверджують у Кремлі свою прихильність до Мінських домовленостей, а визнання "ЛДНР", відповідно, поки що не буде, Пєсков відповів, що "президент [РФ Володимир Путін] сказав, що головним завданням є реалізація Мінського комплексу заходів".

Прессекретар також заявив, що Путін "узяв до уваги" звернення Держдуми, пише ТАСС.

Контекст:

2014 року, одразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти та докази.

Держдума РФ 15 лютого 2022 року ухвалила звернення про визнання незаконних формувань "ЛНР" та "ДНР" як "незалежних республік", його передали на розгляд Путіну. У зверненні йдеться про те, що "в республіках побудовано демократичні органи та держави з усіма атрибутами легітимної влади", а "дії української влади цілком можна порівняти з геноцидом власного народу".

Під час голосування за проєкт звернення до Путіна з пропозицією визнати "незалежність" районів Донецької та Луганської областей, окупованих бойовиками "ЛДНР", щонайменше двоє депутатів, які нібито підтримали документ, у цей час не були в залі.

Визнання Держдумою РФ окупаційних структур у будь-якому форматі означає явну відмову Росії від Мінських угод, вважають в Офісі президента.

Після того, як два проєкти звернень до Путіна зареєстрували в Держдумі, Верховна Рада звернулася до міжнародних організацій та парламентів інших країн із закликом не визнавати будь-які спроби Росії легалізувати незалежність незаконних утворень та рішуче засудити дії РФ, спрямовані на погіршення ситуації з безпекою.

Визнання Путіним "ЛДНР" матиме руйнівні наслідки для міжнародного правопорядку, заявили в МЗС України. У відомстві зазначили, що, у разі ухвалення, це рішення не матиме жодних правових наслідків.

Звернення Держдуми засудили в Євросоюзі, НАТО та посольстві США у Києві.

Українська сторона у зв'язку зі зверненням Держдуми до Путіна ініціювала позачергові консультації тристоронньої контактної групи щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.