Визнання "ЛДНР" буде політичною катастрофою – Шольц на зустрічі з Путіним

Шольц назвав катастрофою визнання бойовиків "ЛДНР"
Фото: ЕРА
Канцлер Німеччини Олаф Шольц 15 лютого на спільній пресконференції з президентом РФ Володимиром Путіним у Москві заявив, що визнання Росією незаконних збройних формувань "ЛДНР" "республіками" стане катастрофою. Трансляцію вело РБК.

"Якщо рішення парламенту [Росії] стане реальністю, це стане порушенням Мінських угод. Це означатиме, що процес [переговорів] перерветься, це буде політична катастрофа", – сказав він.

Путін на пресконференції першим відповідав на запитання про голосування в Держдумі щодо визнання "ЛДНР". Він також згадав Мінські угоди. "Я виходитиму з того, що ми маємо зробити все для вирішення проблеми Донбасу, але зробити це все, насамперед виходячи з не до кінця реалізованих можливостей щодо виконання Мінських угод", заявив Путін.

Контекст:

У 2014 році, одразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку й російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну попри надані Україною факти й докази.

Держдума РФ 15 лютого 2022 року ухвалила звернення про визнання незаконних формувань "ЛНР" та "ДНР" як "незалежних республік", тепер його передадуть на розгляд Путіну. У зверненні йдеться, що "в республіках побудовано демократичні органи й держави з усіма атрибутами легітимної влади", а "дії української влади цілком можна порівняти з геноцидом власного народу".

Визнання Держдумою РФ окупаційних структур у будь-якому форматі означає очевидну відмову Росії від Мінських угод, вважають в Офісі президента. Визнання Путіним "ЛДНР" матиме руйнівні наслідки для міжнародного правопорядку, заявили в МЗС України.

Після того, як два проєкти звернень до Путіна було зареєстровано в Держдумі, Верховна Рада звернулася до міжнародних організацій та парламентів інших країн із закликом не визнавати будь-яких спроб Росії легалізувати незалежність незаконних утворень та рішуче засудити дії РФ, спрямовані на погіршення безпекової ситуації.