У Латвії попередили про ймовірні інциденти між військами Росії та НАТО під час навчань "Захід 2021"

До навчань "Захід 2021" на території Білорусі залучать приблизно 140 танків
Фото: Министерство обороны Республики Беларусь / Facebook

Російсько-білоруські військові навчання "Захід 2021", які проводитимуть із 10-го до 16 вересня, а також наплив мігрантів у Литву збільшують імовірність інцидентів із військами НАТО у країнах Балтії та Польщі. Про це заявив міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевичс в інтерв'ю Financial Times, опублікованому 8 серпня.

Зростає ймовірність непорозуміння й деяких дій, явно не дозволених командуванням під час російсько-білоруських маневрів, уточнив Рінкевичс.

За його словами, збільшення присутності прикордонників і військових формувань на литовському, естонському і польському кордонах Білорусі збільшує ймовірність виникнення інцидентів. Однак поки що у сторін немає інтересу перевести це в повномасштабну військову провокацію, зазначив міністр.

Рінкевичс підкреслив, що наплив мігрантів у Литву з Білорусі – "явний приклад гібридної війни". Міністра потішило рішення Іраку припинити польоти до Мінська, оскільки в поєднанні з новою тактикою литовських прикордонників повертати мігрантів у Білорусь це призвело до значного зниження кількості тих, хто перетинає кордон, останніми днями.

Контекст:

Росія та Білорусь домовилися про проведення військових навчань "Захід 2021" ще на початку року. Із 21 липня в Білорусь почали прибувати перші ешелони з російськими військовослужбовцями та технікою для підготовки до навчань.

Навчання проведуть на білоруських полігонах "Обуз-Лесновський", "Доманівський", "Ружанський" і "Брестський" і дев'яти полігонах Росії ("Кирилівський", "Струги Красні", "Муліно", "Погоново", "Хмелівка", "Правдинський", "Добровольський", "Дорогобуж", "Вольський"), повідомили в міноборони Білорусі.

До навчань на території Білорусі залучать приблизно 12,8 тис. осіб, серед них – приблизно 2,5 тис. російських і до 50 казахстанських військовослужбовців. Окрім того, військові залучать до 350 одиниць бронетанкової техніки, приблизно 140 танків, 110 одиниць артилерії і реактивних систем залпового вогню, понад 30 літаків і вертольотів.

На початку липня Литва оголосила надзвичайну ситуацію через різкий наплив нелегальних мігрантів через кордон із Білоруссю і оголосила прозведення нової стіни на кордоні. 13 липня литовський Сейм офіційно визнав наплив мігрантів із Білорусі гібридною агресією, а 3 серпня Литва почала повертати в Білорусь нелегалів. Поки що жодному іноземцю в Литві притулку не надали.

У Литві вважають, що Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, навмисно послабив контроль над кордоном зі свого боку. У міноборони Литви заявляли, що Білорусь інструктує нелегалів на кордоні.

За даними Служби охорони державного кордону Литви станом на 5 серпня, на кордоні з Білоруссю цьогоріч литовські прикордонники затримали 4110 мігрантів. Представник служби охорони держкордону Литви Рокас Пукінскас сказав "Русской службе ВВС" 5 серпня, що більшість мігрантів є іракцями (приблизно 2,8 тис.). Серед тих, хто нелегально перетинає кордон, є також громадяни Конго, Камеруну, Сирії, Ірану та інших країн.