У Литві відбулася масова акція протесту проти політики вакцинації. 10 поліцейських постраждали, 26 протестувальників затримали

Уряд Литви ухвалив частину обмежень, проти яких люди протестували під Сеймом
Фото: depositphotos.com
У Вільнюсі 10 серпня біля парламенту Литви відбулася масова акція протесту проти введення обмежень для осіб, які не пройшли вакцинації проти COVID-19. Вона закінчилася сутичками з поліцією і затриманнями, повідомляють LRT і Delfi.

Було відомо, що влада Литви 11 серпня планує ввести низку обмежень для людей, які не зробили щеплення проти коронавірусу і не отримали електронного "паспорта можливостей" (документа про те, що людина перехворіла або вакцинувалася).

Біля будівлі Сейму зібралося майже 5 тис. осіб. Вони виступали проти примусової вакцинації і вимагали скасувати "паспорт можливостей". Після закінчення засідань у парламенті частина учасників протесту заблокувала вихід із будівлі і виїзд із внутрішнього двору парламенту. Поліція відтіснила людей, після чого почалися заворушення.

Учасники акції кидали в поліцію пляшки і каміння. Дехто намагався битися і відібрати щити. Поліція у відповідь застосувала сльозогінний газ і кийки. Було чутно вибухи – в поліції пізніше запевнили, що не використовували вибухонебезпечних предметів, а піротехніку кидали протестувальники.

Демонстрантів розігнали приблизно о 2.00 11 серпня. Поліція затримала 26 осіб, серед яких були люди у стані сп'яніння. Розпочато досудове розслідування за ст. 283 Кримінального кодексу Литовської Республіки (масові заворушення).

Кількість постраждалих серед демонстрантів невідома. Поліція повідомила про 10 постраждалих серед правоохоронців, трьох із них госпіталізували.

Глава Служби громадської безпеки Річардас Поцюс повідомив, що один правоохоронець дістав контузію внаслідок вибуху, у другого ноги переламано вибуховим пакетом, у третього – переломи ніг від каміння.

Міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте зазначила у Facebook, що заворушення біля Сейму сталися одночасно із сутичками в таборі мігрантів у Руднінкаї – там виникли заворушення через умови проживання, табір самовільно покинуло 20 осіб. Вона вважає, що акції були організованими і скоординованими.

"Це запланована і добре організована акція проти держави із дестабілізації ситуації, зумовленої заворушеннями... Литва зараз зіткнулася з двома проблемами: пандемією і гібридною війною, нав'язаною нам сусідніми країнами", – написала вона.

"Ці процеси відбуваються в контексті нелегальної міграції, коли наші сили сконцентровано біля кордону та охоронюваних об'єктів. Коли з'являються такі виклики, такі несанкціоновані ініціативи, – це не висловлення громадянської позиції, а добре організована антидержавна діяльність", – цитує її заяву Delfi.

Міністерка також заявила, що поранені поліцейські, які виконували свій обов'язок, "не вписуються в жодні межі мирних громадянських дій".

11 серпня уряд Литви ухвалив частину обмежень, проти яких люди протестували під Сеймом. З 13 вересня для не вакцинованих проти коронавірусу буде відкрито тільки невеликі магазини та аптеки, список доступних послуг значно скоротиться. Однак уряд відмовився від планів заборонити особам, які не мають імунітету або негативного тесту, користуватися громадським транспортом і необхідними медичними послугами, пише Delfi. Ці пропозиції викреслили з оновленого проєкту постанови.

Контекст:

У Литві від початку літа триває міграційна криза. Влада країни вважає, що Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, навмисно послабив контроль над кордоном зі свого боку. У міноборони Литви заявляли, що Білорусь інструктує нелегалів на кордоні. Прем'єр-міністерка Інгріда Шимоніте стверджувала, що перевезенням мігрантів займаються легальні білоруські компанії, які спеціалізуються на туристичному бізнесі. МВС Литви 3 серпня повідомило, що в Литві виявили групу нелегалів у супроводі автомобіля, який використовують у Держприкордонкомітеті Білорусі.

У зв'язку зі зростанням напливу нелегальних мігрантів уряд Литви 2 липня оголосив надзвичайну ситуацію. 13 липня литовський Сейм офіційно визнав наплив мігрантів із Білорусі гібридною агресією, а 3 серпня Литва почала повертати в Білорусь нелегалів. Станом на 9 серпня в Литву з Білорусі не впустили 1200 мігрантів.

6 липня прем'єр-міністри Латвії, Естонії та Литви Кріш'яніс Каріньш, Кая Каллас і Шимоніте закликали розширити санкції проти Білорусі через нелегальних мігрантів. Вони засудили спроби влади Білорусі "використовувати нелегальну міграцію для політичного тиску на Європейський союз і його держави-члени".

Прем'єри трьох країн зазначили, що погіршення ситуації на кордоні ЄС потребує "швидкої, жорсткої і рішучої" відповіді "білоруському режиму", а також активізації дипломатичної, фінансової і технічної підтримки Литви з боку інститутів Євросоюзу.