У мерії Лондона запропонували водіям передати автомобілі Україні замість їх утилізації й отримати грант

Із 15 березня жителі Лондона, які беруть участь у програмі Ulez, зможуть отримати грант на утилізацію й пожертвувати свій автомобіль Україні, зазначили в мерії
Фото: EPA

Мерія Лондона запропонувала його жителям замість утилізації своїх автомобілів у межах міської програми Ulez (які не відповідають екологічним нормам) пожертвувати їх Україні. Про це 10 березня повідомляють на сайті мера Лондона.

Зазначають, що з 15 березня жителі столиці Великобританії, які беруть участь у програмі Ulez, котру фінансує мер Садік Хан, зможуть отримати грант на утилізацію й пожертвувати свій автомобіль для гуманітарних і медичних потреб в Україні.

Наприкінці січня міністр транспорту Марк Гарпер підтвердив, що уряд Великобританії не бачить жодних правових перешкод, щоб дозволити передання в Україну автомобілів, які підпадають під утилізацію через невідповідність екологічним стандартам, і водночас отримати грант.

В офісі мера Лондона розповіли, що столична служба швидкої допомоги (LAS) також планує приєднатися до цієї ініціативи, передавши Україні 50 списаних машин швидкої допомоги.

"Оскільки руйнівні наслідки незаконного вторгнення Росії в Україну тривають, інфраструктура країни значно постраждала. Я оперативно вніс зміни в нашу схему утилізації, щоб з наступного тижня автомобілі, які не відповідають вимогам, могли передати як подарунок Україні, що допоможе задовольнити медичні й гуманітарні потреби, а також прибрати старі автомобілі, котрі забруднюють довкілля, з лондонських доріг", – підкреслив мер міста Хан.

За його словами, у фонді утилізації "ще багато грошей". Хан закликав усіх, хто подав заявку, "розглянути можливість пожертвувати своє авто для цієї мети".

Контекст:

15 грудня The Telegraph повідомив, що Хан відмовився виконати прохання київського колеги Віталія Кличка й доправити в Україну автомобілі, які підпадають під утилізацію в межах Ulez. Мер Києва Віталій Кличко написав, що цей крок матиме "величезний потенціал" і машини будуть використовувати в "різноманітних рятувальних і транспортних цілях".

Хан відповів, що прохання не відповідає "юридичному порогу", який вимагає, щоб схема утилізації Ulez принесла користь лондонцям з "економічного, соціального й екологічного поглядів". Рішення Хана тоді розкритикували кандидатка в мери Лондона від консерваторів Сьюзан Голл і волонтерські організації, які опікуються допомогою Києву.

21 грудня міністр житлово-комунального господарства, громад і місцевого самоврядування Великобританії Майкл Гоув звернувся до Хана з проханням передати Україні згадані машини.

23 грудня The Telegraph поінформував, що Хан "різко змінив рішення". Він звернувся до Гарпера з пропозицією надати жителям Лондона "можливість пожертвувати Україні відповідні транспортні засоби", які збираються утилізувати в межах міської програми Ulez.