У Німеччині відповіли на заклик Франції згорнути "Північний потік – 2"

"Північний потік – 2" – газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря
Фото: EPA
1 лютого держсекретар Франції у справах Європи Клеман Бон закликав Німеччину відмовитися від "Північного потоку – 2". У Німеччині відповіли, що не змінюють своєї позиції щодо газопроводу.

Уряд Німеччини не змінив своєї позиції щодо своєї підтримки будівництва "Північного потоку – 2". Про це 1 лютого заявила заступниця речника уряду ФРН Мартіна Фіц, зазначає Welt.

Реакція Фіц була відповіддю на заклик держсекретаря Франції у справах Європи Клемана Бона припинити проєкт у зв'язку з діями російської влади проти опозиції.

Крім того, представник міністерства закордонних справ Німеччини Крістофер Бургер заявив, що позиція Франції відома уряду Німеччини і Берлін має "дуже тісний контакт" з урядом у Парижі. Також він зазначив, що міністри закордонних справ ЄС обговорили минулого тижня ймовірну реакцію Європи на арешт опозиційного політика Олексія Навального.

"Північний потік – 2" – газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – більше ніж 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Повідомляли, що вартість проєкту – €9,9 млрд, його фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній: англо-нідерландська Shell, німецькі Wintershall і Uniper, французька Engie та австрійська OMV.

Уряди США, України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви й Естонії вважають "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

Будівництво газопроводу почали 2018 року. У грудні 2019 року його заморозили, оскільки США ввели санкції проти європейських підрядників, які беруть участь у проєкті. На той момент було добудовано 93% газопроводу, повідомляв офіційний оператор газопроводу, компанія Nord Stream 2 AG.

За рік, 11 грудня 2020 року, будівництво відновили. До завершення будівництва двох ниток газопроводу загалом залишилося 160 км "із невеликим", говорив президент РФ Володимир Путін 17 грудня.

19 січня міністерство фінансів США ввело нові санкції проти компаній, залучених до будівництва газопроводу "Північний потік – 2". Зокрема, санкції торкнулися російського судна "Фортуна" і його власника – компанії "КВТ-Рус", а також компанії "Рустанкер", нафтового танкера "Максим Горький" і танкера Sierra для перевезення сирої нафти. МЗС України привітало це рішення, а російський "Газпром" уперше припустив можливість зупинення реалізації або повного скасування проєкту.

Проте 24 січня стало відомо, що російське судно-трубоукладач "Фортуна" відновило будівництво "Північного потоку – 2" у водах Данії. 2020 року судно уклало 2,6 км труб у водах Німеччини, недобудованими залишилося приблизно 120 км у водах Данії та орієнтовно 28 км – у Німеччині.

За словами прессекретарки Білого дому Джен Псакі, президент США Джо Байден вважає газопровід "Північний потік – 2" "поганою угодою для Європи". Очікують, що найближчим часом Держдепартамент США надасть Конгресу звіт про організації, які допомагають "Газпрому" добудувати газопровід. Після цього можуть вжити заходів, щоб компанії вийшли із проєкту, писало агентство Reuters 26 січня.