У Німеччині відправили у відставку главу військової контррозвідки, який відповідав за боротьбу із правим екстремізмом у бундесвері

Грамм очолював німецьку військову контррозвідку із 2015 року
Фото: ЕРА

Про відставку голови служби військової контррозвідки ФРН Крістофа Грамма було оголошено після його зустрічі з міністеркою оборони Аннегрет Крамп-Карренбауер. У ЗМІ пишуть, що в уряді вважають провальною роботу контррозвідки щодо виявлення осередків правого екстремізму і неонацизму серед військовослужбовців.

Керівник служби військової контррозвідки Німеччини (MAD) Крістоф Грамм у жовтні йде на пенсію, про це 24 вересня повідомила пресслужба міністерства оборони.

В обов'язки Грамма входило розпізнавання екстремістських тенденцій у бундесвері на ранній стадії і виявлення осіб, причетних до ультраправих мережевих структур.

"Новий етап у боротьбі проти екстремістських тенденцій у бундесвері й у справі модернізації MAD вимагає додаткових зусиль і динаміки", – ідеться в повідомленні міноборони ФРН.

Наступника Грамма призначать найближчим часом.

Der Spiegel повідомив, що в уряді вважають провальною роботу контррозвідки. Рішення про відставку глави відомства ухвалили після його зустрічі з міністеркою оборони Аннегрет Крамп-Карренбауер.

26 вересня Грамм, який очолював контррозвідку із 2015 року, надіслав лист співробітникам MAD, у якому заявив, що очікував на звільнення, пише Der Spiegel.

Видання нагадує, що Грамм заперечував існування екстремістських течій у німецькій армії навіть після того, як навесні 2017 року на місці злочину спіймали офіцера, якого обвинуватили в підготовці теракту.

Улітку 2020 року міноборони розформувало елітний підрозділ бундесверу KSK, який, за даними відомства, потрапив під вплив правих екстремістів і неонацистів.