У Парижі затримали засновника Telegram Дурова – ЗМІ

Дурова можуть звинуватити у співучасті в низці злочинів
Фото: durov / Instagram

У паризькому аеропорту Ле-Бурже ввечері 24 серпня затримали засновника й генерального директора месенджера Telegram Павла Дурова. Про це повідомляє з посиланням на джерела французький телеканал TF1.

Дурова супроводжували його охоронець і жінка, його затримали під час виходу з його приватного літака, ідеться в повідомленні.

Дуров прибув рейсом з Азербайджану. Затримали його співробітники Повітряної жандармерії. На нього, за даними каналу, було видано французький ордер на обшук на підставі попереднього розслідування.

Правоохоронці вважають, що відсутність модерації, співпраці з правоохоронними органами, а також інструменти, які пропонують Telegram (одноразовий номер, криптовалюта тощо), роблять гендиректора Telegram співучасником у торгівлі наркотиками, злочинах проти дітей і шахрайстві.

Канал пише, що його помістили під варту. Дуров має постати перед слідчим суддею перед можливим висуненням звинувачення в неділю за багатьма злочинами, ідеться в публікації.

У Дурова є громадянство Франції. Ордер на обшук діяв тоді, коли Дуров перебував на території країни. Джерело, наближене до розслідування, сказало TF1, що незрозуміло, чому засновник Telegram прилетів до Франції, адже він знав, що є "небажаним" у країні й раніше уникав таких ризикованих подорожей.

Французька влада хоче чинити тиск на європейські країни, щоб вони активізували спільні зусилля щодо припинення роботи сервісу зашифрованих повідомлень для протидії тероризму, зазначає телеканал.

Контекст:

Дуров народився в Санкт-Петербурзі, у 2021 році набув громадянства Франції, а зараз проживає в Дубаї (ОАЕ), де розташований головний офіс Telegram. У 2022 році Дуров та інші підприємці, пов'язані з Росією, зверталися до Forbes із проханням не називати його "росіянином". Представник Дурова тоді зазначив, що "Павло виїхав із Росії багато років тому і не збирається повертатися".

Telegram – зашифрований месенджер, який з'явився у 2013 році. Його запустив Дуров, який до цього заснував російську соцмережу "ВКонтакте", заборонену зараз в Україні.

27 лютого 2022 року, коли почалося повномасштабне вторгнення російських військ в Україну, Дуров заявив, що може обмежити користування Telegram у зв'язку з "українськими подіями", але за кілька хвилин передумав.

Платформа Telegram несе низку загроз безпеці України, заявили в українській військовій розвідці в лютому 2024 року.

У березні у СБУ повідомили, що бачать "чітку співпрацю адміністрації Telegram із Роскомнаглядом і ФСБ", водночас "Telegram не прислухається до прохань Української держави так, як прислухається до прохань російської держави".