Біля парламенту Грузії підняли прапор ЄС замість спаленого, спікер парламенту заявив, що "радикалізм породжує радикалізм"

У парламенті Грузії засудили дії людей, які поглумилися над прапором ЄС
Фото: ekhokavkaza.com
Грузинські поліцейські 14 березня встановили прапор Євросоюзу перед будівлею парламенту Грузії у Тбілісі, повідомило "Эхо Кавказа". Прапор раніше того дня зірвали, розтоптали і спалили лідери та прибічники крайнього правого угруповання "Альт-Інфо" і проросійської партії "Консервативний рух".

Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі засудив дії учасників акції, нагадавши, що в країні введено адміністративну відповідальність за наругу над прапором ЄС.

Водночас він заявив, що "радикалізм породжує радикалізм", тим самим порівнявши дії радикалів з акціями протесту проти закону про "іноагентів".

Дії радикалів засудив і лідер руху "Сила народу" Дмитро Хундадзе, який ініціював резонансний законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу", зазначив 1TV

У МВС Грузії повідомили, що розпочато адміністративне провадження за фактом інциденту. У відомстві пообіцяли, що всіх правопорушників знайдуть та оштрафують.

За пошкодження прапорів Євросоюзу, вивішених біля будівель держустанов, а також прапорів міжнародних організацій і країн, з якими у Грузії встановлено дипломатичні відносини, передбачено штраф у розмірі 1 тис. ларі (приблизно $400). У разі повторного правопорушення передбачено штраф у розмірі 2 тис. ларі або адміністративний арешт строком до 15 діб.

Контекст:

Грузинська влада вирішила ухвалити закон про "іноземних агентів", що викликало хвилю протестів. Проти законодавчих нововведень були опозиція, представники ЗМІ й неурядові організації. Вони заявили, що законопроєкти фактично аналогічні російському закону й суттєво гальмують просування Грузії в напрямку євроінтеграції.

Очікували, що два законопроєкти винесуть на засідання 9 березня, зазначило видання "Новости-Грузия". Але в підсумку один із них – "Про прозорість іноземного впливу" – парламент розглянув 7 березня, коли вже тривала акція протесту, й ухвалив у першому читанні.

Після голосування верховний представник Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що законопроєкт несумісний із цінностями й стандартами ЄС і "суперечить проголошеній Грузією меті вступу до Європейського союзу". У Держдепартаменті США натякнули на ймовірні санкції за придушення протестів.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі висловила повну підтримку мітингувальникам і пообіцяла накласти на закон вето.

7–9 березня у Тбілісі були масові акції протесту проти закону про "іноагентів". Поліція застосовувала проти протестувальників газ і водомети, постраждалі були і серед учасників мітингів, і серед правоохоронців.

14 березня у Тбілісі відбувся мітинг "Консервативного руху" й "Альт-Інфо". Вони висунули вимогу провести у Грузії референдум щодо закону про "іноагентів", притягнути до відповідальності тих, хто кидав "коктейлі Молотова" на акціях проти закону, і звільнити засуджених противників ЛГБТ, які 5 липня 2021 року розгромили офіс "Тбілісі Прайд" і нападали на знімальні групи телеканалів.