У Польщі добудували базу для американських військових, там може розміститися більше ніж 1 тис. солдатів

База в Польщі призначена для тимчасового розміщення військ союзників
Фото: Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych / Twitter

У польському Свентошуві завершили будівництво бази для розміщення 1200 військових. Про це повідомила 17 липня інспекція збройних сил Польщі.

"На полігоні у Свентошуві відбулася церемонія перерізання стрічки за участю представників майданчика Польщі і США. Окружне управління інфраструктури у Вроцлаві передало завершений інвестиційний об'єкт – місце для розміщення військ на 1200 осіб", – ідеться в повідомленні.

Як пояснили в інспекції, пункт дислокації військ призначено для тимчасового розміщення військ союзників з навчальною метою. Його будуть використовувати вахтовим методом "для приймання, перебування й подальшого пересування сухопутних військ".

За даними агентства PAP, на базі планують розміщувати солдатів армії США для навчань і ротацій.

"Базу також використовуватимуть для швидкого збирання й отримання припасів, налаштування бойової техніки перед переміщенням до району тактичного збору", – повідомив PAP польський бригадний генерал Даріуш Мендрала.

Контекст:

У відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року НАТО розгорнув додаткові сили в Європі. На додачу до наявних бойових груп у Латвії, Литві, Польщі й Естонії Альянс створив іще чотири групи в Болгарії, Угорщині, Румунії і Словаччині. Ці вісім бойових груп розташовані вздовж усього східного флангу НАТО, від Балтійського моря на півночі до Чорного моря на півдні, уточнили в Альянсі.

Окрім того, НАТО збільшив свою повітряну присутність у Східній Європі додатковими винищувачами, літаками-розвідниками і танкерами, зазначили у пресслужбі Альянсу. Із лютого 2022 року літаки НАТО здійснюють регулярне патрулювання над Східною Європою й регіоном Балтійського моря для відстеження російських бойових літаків.

У травні 2024 року під Краковом відкрили постійну базу спецпризначенців США. Це найсхідніша база американських спецпризначенців у Європі.