У Польщі судитимуть двох росіян. Їх підозрюють у вербуванні найманців до ПВК "Вагнер"

У Польщі незабаром судитимуть затриманих торік двох вагнерівців-вербувальників
Фото: EPA

В окружному суді Кракова (Польща) 9 вересня розпочнеться процес над двома громадянами Росії, членами ПВК "Вагнер". Про це 27 серпня держагентству PAP повідомили у пресслужбі суду в Кракові (новина доступна за передплатою, її цитує Gazeta Krakowska).

Двох росіян, Олексія Т. і Андрія Г., обвинуватили в діяльності на користь російської розвідки й в участі в міжнародному збройному об'єднанні, спрямованому на вчинення терористичних злочинів.

Згідно з даними розслідування, вони вербували найманців до ПВК "Вагнер".

Вони розклеїли щонайменше кілька сотень так званих вербувальних наклейок у Кракові й Варшаві.

Чоловіків затримали в серпні 2023 року у столиці Польщі співробітники Агентства внутрішньої безпеки. У червні цього року обвинувальний акт щодо росіян передали до суду. Затриманим загрожує до 10 років позбавлення волі.

Контекст:

ПВК "Вагнер" – підконтрольна російській владі приватна військова компанія, яку заснував бізнесмен Євген Пригожин, котрого називали "поваром" нелегітимного президента РФ Володимира Путіна. Найманці ПВК "Вагнер" брали участь у російській агресії на Донбасі, а також у повномасштабному вторгненні РФ в Україну.

Після важких боїв за Бахмут ПВК "Вагнер" майже втратила боєздатність, і ватажок угруповання Пригожин влаштував заколот, звинувачуючи міноборони РФ у затриманні постачань боєприпасів. За дві доби Пригожин завершив бунт, частини ПВК "Вагнер" вивели в Білорусь. Приблизно за два місяці після цього літак із Пригожиним та іншими ватажками ПВК на борту розбився у Тверській області РФ.

Після загибелі Пригожина більшість найманців перейшла в розпорядження міноборони РФ, а ПВК фактично припинила існування.