У Польщі виник скандал через помічницю Туска українського походження

В опонентів Туска з'явилися питання до кваліфікації його помічниці
Фото: EPA

Через помічницю прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска Крістіну Вороновську, яка має українське походження, розгорівся скандал у ЗМІ й соцмережах. Про це пише "BBC News Україна" 31 липня.

На Вороновську звернули увагу опоненти польського прем'єра, зокрема представники партії "Право і справедливість". У соцмережах почали з'являтися пости, які ставили під сумнів кваліфікацію Вороновської, оскільки до Сейму вона працювала в салоні краси. Також їй закидають зв'язки з Росією через батька, який служив у радянській армії. Польські таблоїди називали її "красунею в мереживі" та "янголятком Туска".

Інформація про Вороновську є на сайті Сейму в розділі про Туска. Там вказано, що до роботи в польському парламенті вона працювала в салоні краси Dream of beauty у Варшаві. Її спеціалізація – косметологічні процедури в ділянці очей та брів. У самому салоні відмовилися давати коментарі журналістам. Також на сайті польського парламенту зазначено, що вона працювала в офісі партії "Громадянська платформа".

Відомо, що Вороновській 34 роки. Вона народилася в Польщі 1989 року. Її батько служив у радянській армії. Пізніше її сім'я переїхала в Україну. Тут вона закінчила університет, але невідомо, який саме. Деякий час жила в Україні, працювала в банківській сфері. Із 2018 року переїхала до Польщі.

Деякі коментатори в Х зазначили, що місце народження помічниці Туска – село Мендзижече, неподалік якого була радянська військова база. "Цілком імовірно, що ваша помічниця – донька офіцера. Офіцера ГРУ – тобто російської розвідки", – звернувся до Туска в Х журналіст Марчін Торц.

Також у соцмережах писали про нібито її родичів у Росії. Ці повідомлення не мали підтвердження.

Сама Вороновська скандалу довкола свого імені не коментує.  В офісі Туска також відкидають усі звинувачення. Правоохоронці запевняють, що після того як Туск став прем'єром у грудні минулого року, людей із його оточення перевірили, зокрема Вороновську. Ця перевірка дуже ретельна, розповів речник міністерства внутрішніх справ Яцек Добжинський. 

Керівник канцелярії прем'єр-міністра Польщі Ян Грабець також запевнив, що жінку перед тим, як узяти на роботу в Сейм, перевірили спецслужби. За словами політика, Вороновська не має доступу до жодних конфіденційних даних. Зараз у Сеймі вона організовує роботу парламентаріїв, сказав він.