У Росії заарештували у справі про корупцію чергового генерала – колишнього заступника Шойгу

Булгаков приблизно 14 років займався питаннями матеріально-технічного забезпечення ЗС РФ
Фото: mil.ru (архів)

У країні-агресорі Росії ФСБ, МВС і Слідчий комітет затримали колишнього заступника міністра оборони РФ, генерала армії Дмитра Булгакова. Про це поінформував 26 липня пресцентр ФСБ.

У відомстві зазначили, що генерала затримали "в межах порушеної кримінальної справи корупційної спрямованості". Його відвезли в СІЗО-2 ФСВП Росії ("Лефортово").

У Слідкомі уточнили, що генералу вже обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

Булгакову 69 років. З 2008 року до 24 вересня 2022 року він був заступником міністра оборони РФ. На цій посаді займався питаннями матеріально-технічного забезпечення ЗС РФ, зазначає пропагандистське держагентство ТАСС.

2016 року Булгакову надали звання героя Росії. Також у нього три ордени "За заслуги перед Батьківщиною".

За інформацією пропагандистського держагентства "РИА Новости", справа, у якій фігурує Булгаков, стосується організації системи постачання російським військам неякісного харчування за завищеною вартістю. За даними джерела агентства, ексзаступник міністра отримав відкати від комерційних структур, інтереси яких лобіював під час укладання контрактів із міноборони РФ. Ідеться, зокрема, про АТ "Грязинский пищевой комбинат".

Видання The Moscow Times підрахувало, що це вже п'ятий російський генерал із кінця квітня, якого заарештували за корупцію.

Контекст:

Наприкінці квітня 2024 року у РФ заарештували за корупцію заступника глави міноборони РФ Тимура Іванова. За даними видання "Важные истории", насправді Іванова заарештували не за хабар, як оголосили публічно, а за держзраду. Forbes стверджувало, що переслідування Іванова – це "чистка наближених" міністра оборони Сергія Шойгу перед його ймовірним звільненням.

12 травня нелегітимний президент РФ Володимир Путін звільнив Шойгу. Його замінив колишній перший віцепрем'єр Андрій Бєлоусов. Сам Шойгу став секретарем Ради безпеки РФ.

Незабаром після цього було заарештовано трьох високопоставлених генералів російської армії. 13 травня затримали й заарештували начальника Головного управління кадрів міноборони генерал-лейтенанта Юрія Кузнєцова, якого обвинувачують в отриманні великого хабаря. 17 травня у справі про шахрайство заарештували екскомандувача 58-ї армії Південного військового округу генерала Івана Попова, писало ТАСС. 23 травня в СІЗО відправили начальника Головного управління зв'язку збройних сил РФ – заступника начальника Генштабу РФ генерал-лейтенанта Вадима Шамаріна, його також обвинувачують у хабарництві.

Окрім того, 23 травня було затримано керівника департаменту із забезпечення держзамовлення міноборони РФ полковника Володимира Вертелецького, повідомляло РБК.

The Moscow Times пише з посиланням на джерела у Кремлі й уряді РФ, що кампанія із "зачистки" міноборони розпочалася з ініціативи ФСБ, її схвалив особисто Путін. За словами джерел, у такий спосіб спецслужби хочуть "спихнути на армію" провину за невдачі в Україні, а також здобути контроль над величезними бюджетами міноборони. Співрозмовник видання в уряді заявляв, що "це лише початок" і до кінця року по всіх підрозділах міноборони "заарештують сотні людей".