У списку об'єктів для стеження програми Pegasus фігурував Дуров, він заявив, що його це не турбувало

Дуров підтвердив, що його телефон був у списку цілей Pegasus
Фото: durov / Instagram
Засновник месенджера Telegram Павло Дуров фігурував серед потенційних об'єктів для шпигунства через шкідливу програму Pegasus. Про це пише The Guardian, у розпорядженні якої є список номерів, обраних для зламу за допомогою Pegasus.

Ідеться про телефонний номер Дурова, зареєстрований у Великобританії і прив'язаний до його Telegram-акаунта. Видання припускає, що номер Дурова занесла у список влада Об'єднаних Арабських Еміратів, куди він переїхав із Фінляндії 2018 року.

Чи дійсно телефон Дурова зламали за допомогою Pegasus, неможливо сказати без експертизи телефона, зазначає The Guardian.

В ізраїльській компанії NSO, яка розробила Pegasus, заявили, що наявність номера в базі не вказує, що за власником стежили за допомогою Pegasus. На пряме запитання, чи був телефон Дурова метою Pegasus або будь-якої діяльності, пов'язаної зі шпигунським ПЗ, представник NSO не відповів.

Сам Дуров підтвердив у Telegram-каналі, що його телефон був у списку цілей Pegasus.

"Принаймні з 2018 року мені було відомо, що один із моїх телефонних номерів було занесено у список потенційних цілей таких інструментів спостереження (хоча джерело з групи NSO заперечує це). Особисто мене це не турбувало: з 2011 року, коли я ще жив у Росії, я звик вважати, що всі мої телефони зламано", – написав Дуров.

За його словами, будь-хто, хто дістав доступ до його особистих даних, "буде вкрай розчарованим – їм доведеться продиратися крізь тисячі концептуальних розробок функцій Telegram і мільйони повідомлень, пов'язаних із процесом розроблення нашого продукту". "Вони не знайдуть там жодної важливої інформації", – повідомив Дуров.

Він додав, що шпигунські системи "можуть зламати будь-який телефон на iOS та Android" і способів захистити пристрій від цього немає.

Контекст:

18 липня група міжнародних ЗМІ опублікувала розслідування про те, що влада низки авторитарних країн роками стежила за журналістами, активістами, політиками, науковцями та бізнесменами за допомогою програми-шпигуна Pegasus, яку доправляла ізраїльська компанія NSO Group. Програма давала змогу діставати повідомлення, фотографії та електронні листи, записувати дзвінки і таємно активувати мікрофон. Спочатку її було призначено для використання проти злочинців і терористів.

Серед постраждалих від Pegasus опинилося понад 180 журналістів, зокрема редактори й керівники Financial Times, CNN, New York Times, France 24, Economist, Associated Press і Reuters, а також президент Франції Еммануель Макрон і низка міністрів уряду Франції.

Експерти з кібербезпеки The Guardian, які вивчали, як працює програма Pegasus, стверджують, що це ПЗ не робить відмінностей між застосунками для зашифрованих повідомлень і може дістати доступ практично до всього на зараженому телефоні. Вони кажуть, що Telegram, а також WhatsApp, Signal та інші застосунки для обміну повідомленнями, які обіцяють наскрізне шифрування, фактично безпорадні перед такою потужною хакерською програмою.