У США помер перший пацієнт із генетично модифікованою свинячою ниркою. Після операції він прожив два місяці

Хірурги припускали, що з новою ниркою пацієнт проживе щонайменше два роки
Фото: ЕРА (архів)

У Сполучених Штатах помер Річард Слейман, який став першим пацієнтом із пересадженою генетично модифікованою ниркою свині. Про це 12 травня повідомляє Associated Press із посиланням на медиків, які проводили операцію, і родичів покійного.

Агентство зазначає, що операцію із трансплантації генетично модифікованої нирки свині Слейману зробили в березні в лікарні загального профілю в Бостоні (штат Массачусетс) і хірурги припускали, що імплантований 62-річному пацієнту орган прослужить "щонайменше два роки".

Однак про смерть Слеймана його сім'я повідомила менше ніж за два місяці після операції, 11 травня.

Трансплантологи, які займалися Слейманом, висловили співчуття через його смерть і заявили, що вони не мають даних про те, що пацієнт помер унаслідок трансплантації.

Associated Press розповіло історію хвороби Слеймана, жителя Веймута, штат Массачусетс. 2018 року йому робили трансплантацію звичайної нирки, але 2023 року пацієнтові довелося повернутися на діаліз через ознаки невдалої трансплантації. Коли виникли ускладнення, після яких потрібен був частіший діаліз, лікарі запропонували пересадити нирку свині.

За інформацією AP, Слейман був першою живою людиною, якій зробили цю процедуру. Раніше нирки свиней тимчасово трансплантували людям із померлим мозком. Також двом чоловікам пересадили свинячі серця, але обидва пацієнти померли протягом кількох місяців.

За даними агентства, у національному списку США в очікуванні трансплантації перебуває понад 100 тис. осіб, більшість із них потребують нирки. Перш ніж дійде їхня черга на пересаджування, помирають тисячі хворих на рік.