У США вважають, що РФ веде інформаційну кампанію проти американських вакцин для боротьби з коронавірусом

Вакцина Moderna продемонструвала ефективність понад 94%
Фото: ЕРА
Серед ЗМІ, які маніпулюють інформацією про американські вакцини проти коронавірусу, опитані The New York Times експерти назвали російські державні Russia Today і Sputnik.

Росія веде інформаційну кампанію проти вакцин для боротьби з коронавірусом американських компаній Pfizer і Moderna. Про це йдеться в опублікованій 5 лютого статті The New York Times.

Видання опитало групу дослідників і чиновників Державного департаменту США.

Вони вважають, що Росія просуває свою вакцину "Супутник V" і тому намагається показати вакцину конкурентів як проблемну. Москва намагається робити це в різних частинах світу, але особливо помітно це відбувається у країнах Латинської Америки.

У статті наголошують, що до кампанії проти американських вакцин причетні, зокрема, іспанськомовні акаунти у Twitter та Facebook двох російських державних ЗМІ – RT (Russia Today) і Sputnik, які є одними з найвпливовіших у Латинській Америці.

Спираючись на думку співрозмовників, The New York Times називає інформацію, яку надають зазначені  ЗМІ, дезінформацією, маніпуляцією і новинами, що спотворюють правду.

У Держдепартаменті США вважають, що дії Росії "підривають колективні глобальні зусилля" щодо боротьби з пандемією.

Кампанію проти американських вакцин спрямовано, зокрема, на Мексику та Аргентину, які домовилися з Москвою про придбання "Супутника V".

Наприкінці грудня 2020 року компанія Moderna опублікувала результати випробувань вакцини проти COVID-19, вони продемонстрували ефективність 94,1%. На відміну від вакцини від Pfizer/BioNTech з ефективністю 95%, вакцина від Moderna менш вимоглива до умов транспортування. Для неї достатньо температури приблизно -20 °С (вакцину від Pfizer/BioNTech потрібно зберігати за температури від -70 °С до -80 °С). Вакцину вводять двома дозами, друге щеплення роблять за 28 днів після першого.

Першу російську вакцину проти коронавірусу "Супутник V" зареєстрували в серпні 2020 року. Президент РФ Володимир Путін стверджував, що вона ефективна, формує стійкий імунітет і пройшла всі перевірки. Водночас вакцина зазнала критики в науковій спільноті, оскільки її зареєстрували до проходження третьої фази клінічних випробувань. У Росії заявляли про 95-відсоткову ефективність. Багато російських учених зазначало, що прискорений підхід до реєстрації вакцини суперечить науковим та етичним нормам розроблення ліків. Росіяни, яким зробили щеплення, скаржилися на різні побічні ефекти – гарячку, втрату нюху, підвищений тиск.

Станом на 7 лютого у світі підтвердили понад 105 млн випадків COVID-19, померло 2,3 млн інфікованих. Про це свідчать дані американського Університету Джонса Гопкінса, який відстежує поширення хвороби.

У світі вакциновано понад 124 млн осіб.

Росія пропонувала свою вакцину проти коронавірусу низці країн, в Євросоюзі її схвалили тільки в Угорщині.