У Великобританії почали тестувати препарат, який має "миттєво" формувати імунітет до COVID-19

Препарат може стати доступним для продажу вже в березні або квітні
Фото: EPA
"Миттєва" вакцина проти коронавірусу, за словами вчених, дасть змогу отримати імунітет на строк від шести до 12 місяців.

Британські вчені випробовують новий препарат, який може запобігти зараженню коронавірусом і сформувати у людини "миттєвий" імунітет. Про це повідомляє The Guardian.

Препарат розробив Університетський коледж Лондона спільно з компанією AstraZeneca, яка створила разом з Оксфордським університетом вакцину проти коронавірусу. Перевага ліків – миттєве забезпечення пацієнта антитілами, тоді як звичайні вакцини допомагають сформувати імунітет тільки протягом місяця.

Такий препарат планують вводити пацієнтам лікарень і мешканцям будинків для людей похилого віку, щоб допомогти стримати спалахи. Також він допоможе людям, які живуть у сім'ях, де хтось заразився коронавірусом, щоб не заразитися самому. Його також можна було б передати студентам університетів, серед яких вірус швидко поширився, бо вони живуть, вчаться і спілкуються разом.

Наразі щеплення цим препаратом зробили 10 людям, які зазнали впливу вірусу вдома, в медичних установах або в студентських гуртожитках.

Учені вважають, що їхня суміш антитіл дасть змогу отримати імунітет на строк від шести до 12 місяців. За найпозитивнішого варіанта цей препарат може стати доступним для продажу вже в березні або квітні.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними Університету Джонса Гопкінса, у світі COVID-19 підтвердили у 80,4 млн осіб, 1,8 млн – померли.