У Великобританії випробували лазерну зброю, яку будуть встановлювати на літаки

"Загрози усувають швидше, ніж ви прочитаєте це речення", – так в уряді Великобританії описали ефективність роботи лазера, який встановлюватимуть, зокрема, на літаки A400M
Фото: raf.mod.uk

У Великобританії провели випробування лазера протиповітряної оборони, який розробили для встановлення на літаки і для їхнього захисту. Про це повідомив 20 жовтня сайт британського уряду. 

Лазер уразив 100% цілей в умовах бойових випробувань, зазначили в релізі. 

Як розповів міністр оборони Великобританії Джон Гілі, ця новітня система виявляє, відстежує і знищує ворожі повітряні цілі за лічені секунди.

Комплекс, як повідомили в релізі, працює так: система попередження про загрози Elix-IR, яку розробила компанія Thales, ідентифікує запуск ворожих ракет, фільтруючи фонові перешкоди, і передає сигнал тривоги системі інфрачервоної дії Miysis, яку розробила компанія Leonardo, й та, зі свого боку, відслідковує ракету, що наближається і скеровує на неї лазер.

Інфографіка: Ministry of Defence / Х

"Загрози усувають швидше, ніж ви прочитаєте це речення. Ця розробка британських інженерів надає Міністерству оборони найкращий у своєму класі захист останнього покоління, забезпечуючи при цьому повну оперативну незалежність і пропонуючи таку саму свободу для експортних замовників", – додали в уряді Великобританії. 

Зенітний лазер розробляють для встановлення на низку літаків Королівських ВПС, зокрема таких, як розвідувальні Shadow R2 і великі транспортні літаки A400M, уточнили в релізі. 

Контекст:

У січні 2024 року уряд Великобританії повідомив про перше бойове випробування лазерної зброї DragonFire, здатної збивати дрони й ракети. У міноборони країни повідомляли, що Великобританія планує взяти її на озброєння до 2027 року, але розглядає можливість передання прототипів в Україну раніше, навіть якщо їх не доопрацюють на 100%.