У злитих документах Пентагону описано, як Путін мирив Пригожина та міноборони РФ – ЗМІ

Згідно з витоком, Путіну довелося втрутитися у конфлікт Пригожина та міноборони РФ
Фото: EPA
Серед таємних документів Пентагону, які злили в мережу, є такі, які описують конфлікт між засновником ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним та російським міноборони. Про це 13 квітня написало видання The New York Times.

У документах є подробиці широко відомої суперечки, під час якої Пригожин звинуватив російських військових у тому, що в його бойовиків не було терміново необхідних боєприпасів.

Як повідомляють в одному з документів, президент РФ Володимир Путін спробував особисто врегулювати конфлікт, викликавши Пригожина та міністра оборони Сергія Шойгу на зустріч, яка, як припускають, відбулася 22 лютого.

"Зустріч майже напевно стосувалася, принаймні частково, публічних звинувачень Пригожина і напруженості, яка випливала із цього, у стосунках із Шойгу", – ідеться у документі.

Контекст:

Пригожин неодноразово публічно критикував російську армію та генералів. "Багато тих, хто є так званими кадровими [військовими], не навчилися нічого, окрім як підборами клацати, цяцьки носити і красиві доповіді писати", – заявив він у жовтні 2022 року.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що критика військового командування з боку глави Чечні Рамзана Кадирова та Пригожина підірвала авторитет Путіна. Їхні заяви дуже вплинули на російський інформаційний простір.

Російський публіцист Олександр Невзоров, який набув українського громадянства, вважає, що російські генерали можуть виношувати план убивства Пригожина, оскільки "так генералів на пенісі ще ніхто не крутив".

У січні 2023 року ISW зазначив, що Пригожин готує ґрунт для того, щоб звинуватити в невдачах окупантів під Бахмутом Донецької області саме російське військове командування, знявши відповідальність із ПВК "Вагнер". Після невдалих спроб захопити Бахмут "зірка Пригожина стала згасати", вважають в ISW. Там заявили, що Путін особисто вступив у кампанію щодо зниження рейтингу Пригожина. Тепер, на думку аналітиків, Путін має намір більше довіритися Шойгу, начальнику Генштабу РФ Валерію Герасимову та регулярній російській армії.

У лютому Пригожин звинуватив Шойгу та Герасимова у свідомому знищенні ПВК "Вагнер", прирівнявши їхні дії до "зради батьківщини".

6 березня Пригожин через пресслужбу повідомив, що ЗСУ створили сили, щоб розблокувати Бахмут. Він зазначив, що ПВК не заблокує Бахмута, якщо їй не дадуть боєприпасів, підкріплення і не прикриють флангів. "Якщо ні, то всім настане п...здець", – спрогнозував він. Того самого дня в ISW написали, що в атаках на Бахмут ПВК "Вагнер" втратила найефективніші частини.