Угорщина допоможе Словаччині перевірити "Супутник V"

Угорщина із задоволенням допоможе Словаччині протестувати "Супутник V", сказав Сіярто Матовичу
Фото: EPA
Угорщина на прохання Словаччини допоможе протестувати російську вакцину проти COVID-19 "Супутник V". Про це 9 квітня заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто після зустрічі з віцепрем'єром і міністром фінансів Словаччини Ігорем Матовичем, повідомляє телеканал Hir TV.

6 квітня словацьке видання Dennik N, посилаючись на одержані висновки від Державного інституту контролю за лікарськими засобами, писало, що препарат "Супутник V", який закупила Словаччина, не ідентичний тому, який дістав схвалення в публікації авторитетного журналу The Lancet. Саме на це дослідження спирався тодішній уряд Матовича, обґрунтовуючи закупівлі російської вакцини.

Матович під час брифінгу із Сіярто зазначив, що Угорщина є зразком для наслідування у проведенні вакцинації – у глобальному і європейському масштабі, тому Словаччина попросила допомоги в Угорщини.

Сіярто у відповідь підкреслив, що Угорщина із задоволенням допоможе Словаччині протестувати "Супутник V", оскільки має необхідні знання та міжнародно акредитовані лабораторії.

Як повідомляють на сайті уряду Словаччини, в Угорщину Матович їздив за дорученням нового прем'єр-міністра Едуарда Хегера. 9 квітня він заявив, що усвідомлює зацікавленість громадян у вакцинації російським препаратом. Тому, за словами Хегера, держава зобов'язана надати цю вакцину в необхідній кількості та якості. Водночас глава уряду запевнив, що у Словаччині буде дозволено тільки ті вакцини, які проходять стандартний процес затвердження в сертифікованій лабораторії або матимуть дозвіл Європейського агентства з лікарських засобів (EMA).

Контекст:

Після досліджень вакцини "Супутник V" Держінститут контролю за лікарськими засобами Словаччини не ухвалив рішення про рекомендацію вакцинувати населення російським препаратом. Як писало Dennik N, фармацевтичний регулятор не отримав усіх документів про виробництво або безпеку, необхідних для оцінювання. Зі свого боку в Російському фонді прямих інвестицій (РФПІ) повідомлення про підміну вакцини у Словаччині назвали "фейковим".

Через закупівлю російської вакцини проти коронавірусної інфекції "Супутник V" у Словаччині виникла політична криза. Вона почалася 1 березня, коли тодішній прем'єр-міністр Матович і колишній міністр охорони здоров'я Марек Крайчі (обидва – із партії "Звичайні люди") зустріли першу партію вакцини "Супутник V" в аеропорту "Кошице". Партії "Для людей" та "Свобода і солідарність" виступили проти закупівлі й вимагали відставки глави МОЗ, пригрозивши виходом із коаліції.

11 березня Крайчі звільнився, а за три дні за підсумками переговорів із членами коаліції лідерка партії "Для людей" Вероніка Ремішова заявила, що бачить два виходи із ситуації, що склалася: дострокові парламентські вибори або негайна відставка Матовича і віцепрем'єра, міністра економіки Словаччини Ріхарда Суліка (представник партії "Свобода і солідарність"). Сулік подав у відставку 22 березня, за кілька днів його партія заявила про вихід із коаліції.

28 березня Матович подав у відставку для врегулювання коаліційної кризи. Її прийняла президентка країни Зузана Чапутова.

Словаччина другою в Європейському союзі після Угорщини отримала російську вакцину "Супутник V" (вакцинацію російським препаратом в Угорщині почали 11 лютого). Словаччина закупила у РФ 2 млн доз вакцини.

Імунізації препаратом проти COVID-19 "Супутник V" у Словаччині поки не почали.

Хоча вакцини не схвалено EMA для використання в ЄС, її зареєструвало Нацагентство Словаччини, яке займається сертифікацією лікарських препаратів.

Вакцину "Супутник V" зареєстрували в Росії 11 серпня минулого року. Президент Росії Володимир Путін стверджував, що вона ефективна, формує стійкий імунітет і пройшла всі перевірки. За даними РФПІ, станом на 1 квітня препарат "Супутник V" схвалили для використання у 59 країнах.

Водночас вакцина зазнала критики в науковій спільноті, оскільки її зареєстрували до проходження третьої фази клінічних випробувань. У Росії заявляли про 95-відсоткову ефективність. Міжнародний журнал The Lancet писав про ефективність на рівні 91,6%.

Водночас деякі російські науковці зазначали, що прискорений підхід до реєстрації вакцини суперечить науковим та етичним нормам розроблення ліків. Росіяни, яким зробили щеплення, скаржилися на різні побічні ефекти – жар, утрату нюху, підвищений тиск.