Україна попросила Туреччину затримати судно під прапором РФ із викраденим українським зерном

Генпрокуратура України в листі до мін'юсту Туреччини повідомила, що судно "Жибек Жоли" причетне до незаконного вивезення українського зерна з Бердянська
Фото: marinetraffic.com
Україна висунула вимогу до Туреччини заарештувати вантажне судно "Жибек Жоли" під прапором Росії із краденим із тимчасово окупованого РФ порту Бердянськ (Запорізька область) українським зерном.

Про це 1 липня написало Reuters.

Про те, що судно вантажністю майже 7,15 тис. тонн, яке належить компанії KTZ Express (Казахстан), завантажило першу партію з приблизно 4,5 тис. тонн українського зерна з Бердянська, повідомив представник МЗС України з посиланням на дані морської адміністрації.

Водночас Офіс генпрокура України в листі від 30 червня до мін'юсту Туреччини повідомив, що судно "Жибек Жоли" причетне до незаконного вивезення українського зерна з Бердянська і прямувало до Карасу (Туреччина) із 7 тис. тонн вантажу.

Українська сторона попросила "провести огляд морського судна, вилучити зразки зерна для експертизи, висунути вимогу надання інформації про місцеперебування такого зерна". Окрім того, Україна готова провести спільне розслідування з турецькою владою, ідеться в листі.

Російське пропагандистське агентство "РИА Новости" з посиланням на окупаційну владу повідомило 30 червня у Telegram, що з порту в Бердянську "після кількох місяців простою" відправили "у дружні країни" перше судно із 7 тис. тонн зерна.

У KTZ Express підтвердили Reuters, що судно "Жибек Жоли" належить компанії, але його взяла в оренду російська компанія.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Україна займала 10% світового ринку пшениці, 12–17% – кукурудзи та 50% – соняшникової олії, повідомляли в офісі британського прем'єра. Через порти експортували 96% продовольства.

Російські окупанти вивезли із захоплених територій України щонайменше 400 тис. тонн зерна, заявляли в Мінагрополітики 25 червня.

Окрім того, Росія обстрілює та знищує зернові термінали, а через блокаду РФ портів у Чорному морі припинили експорт зерна з України. За інформацією президента України Володимира Зеленського, у портах заблоковано 22 млн тонн зерна. Україна та світова спільнота зараз шукають шляхи відновлення експорту.

Росія намагається продати зерно, вкрадене на тимчасово окупованих територіях України, і деякі країни вже укладають із РФ угоди, заявив Зеленський в інтерв'ю телеканалу Fox News.

Коли міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова запитали, що з украденого в Україні, крім зерна, Росії вдалося продати, він ухилився від відповіді.

Росія пропонувала розблокувати експорт продовольства з українських портів в обмін на зняття санкцій. Великобританія та США відкинули цю ідею. В Офісі президента України зазначили, що цією вимогою влада РФ підтвердила вплив обмежень на російську економіку.