Україна відкликала посла з Білорусі для консультацій після зустрічі Лукашенка з ватажком "ДНР"

Мінськ має припинити підтримку агресивної війни Росії проти України, заявили в МЗС
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine / Facebook
Україна відкликає з Мінська посла в Республіці Білорусь Ігоря Кизима для консультацій. Про це Міністерство закордонних справ України повідомило ввечері 18 квітня.

Так Київ відреагував на вчорашню зустріч невизнаного президента Білорусі Олександра Лукашенка з ватажком бойовиків "ДНР" Денисом Пушиліним у Мінську. Українське дипломатичне відомство оцінює її як "спробу легітимізації цього представника російської окупаційної адміністрації у Донецьку".

"Вважаємо зустріч із представником російської окупаційної адміністрації, який переховується від українського слідства за скоєння тяжких злочинів та знаходиться під українськими і міжнародними санкціями, черговим і кричущим недружнім актом із боку Республіки Білорусь, спрямованим на підтримку держави-агресора РФ. У зв’язку із цим МЗС України ухвалило рішення викликати посла України в Республіці Білорусь Ігоря Кизима для консультацій", – ідеться у повідомленні МЗС.

Там зазначили, що Мінськ має утримуватися від таких деструктивних кроків і припинити підтримку агресивної війни Росії проти України.

Лукашенко і Пушилін зустрілися 18 квітня. На відео, опублікованому в наближеному до Лукашенка Telegram-каналі "Пул Первого", вони обговорюють ситуацію "на фронті". Лукашенко говорить про "допомогу", яку хоче надати окупованому Донецьку, щоб "не чужі нам люди там нарешті перестали страждати".

Контекст:

Російські війська 24 лютого 2022 року заходили в Україну, зокрема, з Білорусі. Білорусь фактично надала свою територію країні-окупанту як військову базу, зокрема для завдавання по Україні ракетних та авіаударів.

Лукашенко визнав, що Білорусь бере участь у війні Росії проти України, але нібито "нікого не вбиває і нікуди не скеровує своїх військових". У РНБО України вважають, що президент РФ Володимир Путін схиляє Лукашенка до прямої участі у воєнних діях.

16 лютого 2023 року Лукашенко заявив, що "готовий разом із росіянами воювати з території Білорусі лише в одному поки що випадку": якщо з України "хоч один солдат прийде на територію Білорусі". Водночас він наголосив, що білоруси не хочуть війни.

1 квітня Генштаб ЗСУ заявив, що керівництво Білорусі й далі підтримує російську агресію проти України. Зокрема, на території Білорусі навчають територіальні підрозділи російської армії.