Українські полярники в Антарктиді показали рідкісне південне сяйво. Фото

Сяйво виникло через збіг потрібних обставин, розповіли полярники
Фото: Національний антарктичний науковий центр / Facebook

Українським полярникам на станції "Академік Вернадський" в Антарктиді вдалося зафіксувати унікальне явище – південне полярне сяйво, яке також має назву aurora australis. Про це 14 серпня повідомляє Національний антарктичний науковий центр у Facebook.

Побачити полярне сяйво біля "Академіка Вернадського" можна надзвичайно рідко, на що є кілька причин, зазначили в НАНЦ. По-перше, цей район розташований досить далеко від південного магнітного полюса Землі. По-друге, там постійно дуже хмарно.

"Щоб сяйво було видно біля "Вернадського", мають відбуватися сильні збурення магнітного поля Землі. Це буває нечасто. Приладами ми реєструємо такі події в нашій геомагнітній обсерваторії – до речі, вона зараз одна із кращих у всій Антарктиці. Однак побачити сяйво очима й зафіксувати на фото – велика удача, за мої вісім зимівель це сталося чи не вперше. Бо здебільшого коли прилади показують значні зміни магнітного поля, то в нас або небо затягнуте хмарами, або ж літній період, коли майже весь час світло", – розповів геофізик 29-ї української антарктичної експедиції Юрій Отруба.

Зафіксувати явище вдалося завдяки збігу потрібних подій, ідеться в дописі. В Антарктиці зараз зима, тож біля "Вернадського" більшу частину доби темно. Крім того, уже кілька тижнів поблизу станції зберігається морозна погода й чисте небо. За цих обставин сталася магнітна буря рівня К-8 за індексом Бартельса, який може набувати значень від 0 до 9.

Полярники зазначають, що сяйво не було яскравим – воно було схоже на легку білу імлу трохи з рожевим відтінком. "Але коли ми цю імлу сфотографували, то зрозуміли, що то і є сяйво, на фото проявилися зелений та фіолетовий кольори", – розповіла геофізикиня експедиції Анна Соіна.

Фіксація магнітної бурі й південного сяйва відбулася вночі 12 серпня – тоді ж у деяких регіонах України бачили північне сяйво.

Контекст:

Антарктична станція "Академік Вернадський" розташована на острові Галіндез. Раніше вона належала Великобританії й мала назву "Фарадей". 6 лютого 1996 року станцію передали Україні й перейменували.

На станції проводять наукові дослідження щодо зміни клімату, озонової діри, реакції тварин і рослин на потепління.