В аеропорт Омська прилетів літак із Німеччини по Навального

Поки російські лікарі не відпускають Навального в Німеччину
Фото: ЕРА

Німецькі ЗМІ сьогодні вранці написали, що з Німеччини до Росії вилетів літак, який має доправити російського опозиціонера Олексія Навального на лікування до Берліна. До обіду політик міг би бути вже в німецькій клініці. Літак уже прибув у аеропорт Омська.

В аеропорт російського Омська прилетів літак для евакуації опозиційного політика Олексія Навального на лікування до Німеччини. Про це повідомляє РБК із посиланням на пресслужбу аеропорту.

"Щойно прибув", – заявили у пресслужбі.

Німецьке видання Bild сьогодні вранці написало, що з Німеччини до Росії вилетів літак, який має доправити Навального на лікування до Берліна. За словами співрозмовника видання, сьогодні до обіду політик міг би бути вже в німецькій клініці. Однак російські лікарі після консиліуму відмовилися відпускати політика нібито через його нестабільний стан.

Дружина Навального Юлія повідомила, що транспортна поліція знайшла речовину, якою отруїли опозиціонера. Його соратники вважають, що саме тому лікарі відмовляються відпускати політика.

"Заборона на транспортування Навального потрібна тільки для того, щоб потягнути час і дочекатися, поки отруту в його організмі більше не можна буде відстежити. Водночас кожна година зволікання створює критичну загрозу його життю", – написала у своєму Twitter прессекретарка політика Кіра Ярмиш.

Уранці 20 серпня літак, яким Навальний летів із Томська до Москви, екстрено сів у Омську через імовірне отруєння політика. У команді опозиціонера вважають, що в чай йому підмішали токсичну речовину.

Навальний перебуває в токсикореанімації лікарні швидкої медичної допомоги №1 в Омську без пам’яті, він у важкому стані, під’єднаний до апарата штучної вентиляції легенів. У лікарні заявляли, що стан Навального вдалося стабілізувати, однак пізніше прессекретарка політика оприлюднила відеозвернення, у якому повідомила, що його стан, як і раніше, важкий.

Медики відкинули травматичні ушкодження, інсульт або інфаркт міокарда, а також COVID-19. Однак діагнозу Навальному поки не поставили, сказала Ярмиш.

ЗМІ називали попередній діагноз опозиціонера: гостре отруєння невстановленим психодислептиком.

Про плани перевезти Навального до Німеччини заявляв лікар, який спостерігає за здоров’ям політика з 2013 року.

Команда опозиціонера звернулася до влади РФ із проханням сприяти його транспортуванню в один із токсикологічних центрів Європи.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон заявили, що готові надати допомогу Навальному.