В Естонії – новий уряд. Зеленський уже обговорив із новим прем'єром продовження співпраці

Більшість міністрів нового уряду Естонії залишилася з попереднього складу
Фото: valitsus.ee

23 липня на позачерговому засіданні парламенту Естонії склав присягу новий кабінет міністрів на чолі з прем'єром Крістеном Міхалом. Про це повідомляють на сайті естонського уряду.

До складу 54-го кабміну Естонії увійшло 14 міністрів разом із прем'єром.

Серед них – міністр закордонних справ Маргус Цахкна, міністр оборони Ханно Певкур, міністерка регіонів і сільського господарства Пірет Гартман, міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс, міністерка соціального захисту Сігне Рійзало, міністерка охорони здоров'я Рійна Сіккут, міністерка освіти та науки Крістіна Каллас і міністерка культури Гейді Пурга, котрі працювали й у попередньому складі кабміну. Як нові члени уряду вступлять на посади міністерка юстиції й цифрових технологій Лійза-Лі Пакоста, міністерка клімату Йоко Алендер, міністр інфраструктури Владимир Свет, міністр економіки та промисловості Ерккі Кельдо й міністр фінансів Юрген Лігі.

У повідомленні уточнюють, що Певкур не взяв участі в церемонії присяги, оскільки перебуває із закордонним візитом у США. Зараз функції міністра оборони виконує міністр фінансів.

Перше засідання нового уряду відбудеться 25 липня.

Президент України Володимир Зеленський уже провів телефонну розмову з новопризначеним прем'єром Естонії. Про це Зеленський повідомив увечері 23 липня в Telegram.

Президент розповів, що Міхал запевнив його у збереженні підтримки на шляху України до Європейського союзу й НАТО.

Лідери обговорили продовження співпраці, зокрема між оборонними компаніями, а також домовилися зустрітися за першої нагоди.

"Естонія – один із найпринциповіших наших союзників. Ми вдячні, що щорічна оборонна підтримка України залишається на рівні 0,25% ВВП. Вона має довгостроковий стратегічний характер і є чудовим прикладом для інших партнерів", – зазначив Зеленський.

Контекст:

Попередня прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас очолювала уряд із січня 2021 року. 15 липня 2024 року вона подала заяву про відставку.

Каллас стане верховним представником ЄС із безпеки та зовнішньої політики замість Жозепа Борреля – за даними ЗМІ, 28 червня керівники країн ЄС погодили її призначення на посаду. Вона буде першою в історії ЄС представницею Східної Європи на цій посаді. За її кандидатуру має ще проголосувати Європарламент.