В ОБСЄ заявляють, що знайшли "креативні рішення", щоб обходити вето Росії

Із початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну організації вдалося подолати "обструкціонізм Росії", кажуть в ОБСЄ
Фото: osce.org
Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) шукає альтернативні способи роботи, щоб оминати деструктивну позицію, яку зайняла Росія. Про це 11 травня пише Euractiv.

За даними видання, ідеться про способи оминати право вето, яке використовує РФ. Протягом останніх місяців країна-агресор перешкоджала затвердженню бюджету організації, а також інших рішень, користуючись тим, що їх мають ухвалювати одностайно.

"Члени ОБСЄ знайшли креативні шляхи, щоб уникнути необхідності працювати з російськими колегами. Зараз зрозуміло, що Росія не зацікавлена у дотриманні не лише правил процедури, а й фундаментальних принципів, за якими ми працюємо, і тому ми збираємося їх обійти", – заявив посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер.

Він зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну організації вдалося подолати "обструкціонізм Росії". Наприклад, програму підтримки України було створено, незважаючи на те, що росіяни блокували створення нових підрозділів організації. Український проєкт фінансують коштом добровільних внесків і Москва не може накласти на нього вето, додали в ОБСЄ.

Контекст:

У квітні 2022 року ОБСЄ заявила, що закриває спеціальну моніторингову місію в Україні. Організація ухвалила таке рішення після того, як РФ у березні заблокувала продовження мандата місії.

Із 1 липня припинив роботу й український офіс координатора проєктів ОБСЄ через те, що Росія не погодила продовження мандата ОБСЄ в Україні. Офіс провадив діяльність в Україні протягом 23 років.

2 серпня тодішній голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау оголосив про запуск нової програми ОБСЄ для України. Вона передбачає, зокрема, протидію незаконному переміщенню українців, сексуальному насильству з боку окупантів.

29 вересня стало відомо, що ОБСЄ й далі вестиме проєктну діяльність в Україні.

У листопаді делегація України заявляла про бойкотування роботи в Парламентській асамблеї ОБСЄ через небажання організації змінити правила та вигнати Росію.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і президент Володимир Зеленський закликають ОБСЄ виключити Росію з організації. Генеральна секретарка ОБСЄ Хельга Шмід вважає, що робити цього не варто, оскільки "одного разу нам знову знадобляться канали спілкування".