Великобританія не проти використання Україною танків Challenger 2 у Курській області – ЗМІ

Україна отримала від Великобританії 14 танків Challenger 2 у 2023 році
Фото: ЕРА

Влада Великобританії не проти використання Збройними силами України танків Challenger 2 під час операції в Курській області РФ. Про це 18 серпня написало видання The Sunday Times із посиланням на джерела в уряді Сполученого Королівства.

Газета уточнює, що Великобританія ще у 2022 році дозволила Україні використовувати британську зброю на російській території за умови, що це не порушує норм міжнародного гуманітарного права (наприклад, право допускає атаки на військові аеродроми й шляхи постачання з метою самооборони). Єдиний виняток становлять ракети Storm Shadow – оскільки в їхньому розробленні також брали участь США та Франція, для цього потрібен дозвіл Вашингтона й Парижа.

Як пише The Sunday Times, рішення, яке ухвалили прем'єр Великобританії Кір Стармер і міністр оборони Джон Гілі, зробить Сполучене Королівство "відкритішим у спробі переконати головних союзників зробити більше" для України.

"Ми не ухилятимемося від ідеї використання британської зброї в Росії в межах оборони України. Ми не хочемо жодної невизначеності чи нервозності щодо підтримки Великобританії в цей критичний момент, а половинчаста чи невизначена відповідь могла б вказувати на це. Ми маємо пишатися тим, що допомагаємо Україні", – цитує видання високопоставленого співрозмовника в уряді.

Джерело в міністерстві оборони водночас заявило The Sunday Times, що використання західної техніки під час наступу в Курській області навряд чи призведе до ескалації або використання ядерної зброї Росією. Співрозмовник газети заявив, що влада РФ використовує ядерний шантаж від початку вторгнення в Україну, проте за понад два роки війни не проводила жодної підготовки до використання ядерної зброї.

Контекст:

Про те, що ЗСУ використовували танки Challenger 2 під час операції в Курській області, 15 серпня повідомив телеканал Sky News. Український і британський уряди цієї інформації офіційно не коментували, водночас західні партнери України публічно не висловлювали заперечень щодо цього.