Відповідальною за вибух у Східній Польщі є Росія – Дуда

Дуда наголосив, що ракета, імовірно, випущена українськими силами ППО, упала на території Польщі через російський напад на Україну
Фото: EPA

Наразі ніщо не вказує на навмисну атаку проти Польщі. Як повідомляє агентство PAP, про це заявив президент Польщі Анджей Дуда за підсумками сьогоднішнього засідання Бюро національної безпеки, присвяченого вчорашньому вибуху в Люблінському воєводстві поблизу кордону з Україною.

"На території Польщі, найімовірніше, упала ракета С-300 російського виробництва 70-х років. У нас немає доказів, що її випустила Росія. Є висока ймовірність, що це була ракета українських [сил] оборони", – заявив Дуда.

Він наголосив, що ракета впала в Польщі на тлі масованого ракетного обстрілу України з боку Росії.

"Україна оборонялася – що очевидно і зрозуміло, – запускаючи ракети, завданням яких було збити російські ракети. У зв'язку із цим ми зіткнулися з дуже серйозним інцидентом, спричиненим російською стороною, як і вся війна загалом. Тому провина за вчорашній інцидент повною мірою на російській стороні", – додав президент.

Зі свого боку, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, що Варшава, імовірно, не наполягатиме на активації ст. 4 Північноатлантичного договору, який передбачає консультації країн – членів НАТО в разі загрози одній із них, однак "цей інструмент завжди під рукою".

Контекст:

Удень 15 листопада, під час масованого ракетного обстрілу України російськими окупаційними військами, у польському селі Переводів Люблінського воєводства за 5 км від кордону з Україною пролунав вибух на території зернопереробного підприємства. Загинуло двоє людей. За даними ЗМІ, на території села впало дві ракети.

Спочатку розглядали дві версії події: на території Польщі впали російські ракети, що збилися з курсу, або уламки ракет, випущених українськими ППО.

Дуда в ніч на 16 листопада заявляв, що поки до кінця незрозуміло, хто саме випустив ракету, яка впала в Переводові. "Наразі ми не маємо чітких доказів того, хто запустив ракету, тривають розслідування. Найімовірніше, це була ракета російського виробництва, але зараз все це розслідують", – сказав він.

16 листопада у штаб-квартирі НАТО проводять зустріч представників країн Альянсу під головуванням генсека організації Єнса Столтенберга, присвячену інциденту.